Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Fed, küresel belirsizlik esnasında faiz artırımına gitmenin ya da ABD ekonomik görünümünün iyileşmesi esnasında faizleri sabit bırakmanın risklerine bu hafta daha fazla ışık tutacak.

Federan Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) 26-27 Nisan toplantısına ilişkin notları bugün açıklanacak. Bazı bölgesel Fed Başkanları geçtiğimiz hafta, Haziran veya Temmuz ayında bir hamle yapılmasının mümkün olabileceğini belirtmişti. Buna karşın Fed Başkanı Janet Yellen'dan ya da Fed'in iki numarası Stanley Fischer tarafından herhangi bir açıklama gelmedi. Yellen, Harvard Üniversitesi'nde 27 Mayıs tarihinde konuşma yapacak. Fischer ise Perşembe günü New York'ta görüşlerini açıklayacak.

Federal fonlama oranı vadeli kontratlarına göre yatırımcılar, Fed'in iyi aydan herhangi birinde faiz artırımına gitmesine yüzde 20'nin altında ihtimal veriyor. Çarşamba günü açıklanacak olan toplantı tutanakları, kaç politika yapıcının faiz artırımından yana olduğunu ve kaçının tedbirli olmaktan yana olduğunu gösterebilir. Aynı zamana tutanaklar, ABD ve küresel ekonomik görünüme ilişkin risklere de dikkat çekebilir.

New York'ta Amherst Pierpont Securities LLC baş ekonomisti Stephen Stanley, “FOMC Nisan ayı toplantı açıklaması Haziran artırımı ihtimalini bir miktar dengelemek için bir girişimdi. Haziran'da artırıma gitmek istediklerini söylemeye hazır değillerdi. Fakat Haziran ayında ilişkin fiyatlamanın çok düşük olduğunu düşündüler” dedi.