Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(12:00'de güncellendi)

Altın, Fed politika yapıcılarının Nisan ayı toplantı tutanakları açıklanmadan önce, iki Fed yetkilisinin bu yıl en az iki faiz artırımı olabileceğini kaydetmesi ve bunun sonucu dolar güçlenirken metale yönelik talebin azalması sonucu değer kaybetti.

Spot altın yüzde 0.6 düşüşle ons başına 1,270.76 dolara kadar düştükten sonra, Singapur saati ile 15:25'te 1,271.74 dolara geldi. Altın böylece, dolar göstergesinin Mart sonundan bu yana en yüksek seviyesine tırmanması ile birlikte, üç gün süren yükselişini durdurdu.

Altın bu yıl, yavaşlayan küresel büyümenin Fed'in para politikasını sıkılaştırma olasılığını düşürmesi ile birlikte yüzde 20 ralli yaparken, şimdi yatırımcıların Fed'in 2016 yılında faiz artırımına gidip gitmeyeceğine ilişkin işaretler araması ile birlikte geriliyor. Atlanta Fed Başkanı Dennis Lockhart ve San Francisco Fed Başkanı John Williams, Salı günü yaptıkları açıklamada, ekonominin genişlemeye devam etmesi ve enflasyonun yukarı yönde kıpırdaması ile birlikte, bu yıl en az iki faiz artırımının gelebileceğini kaydetti. Her iki yetkili, piyasaların, ABD'li politika yapıcıların bir sonraki toplantısını yapacakları Hazirab ayında bir faiz artırımı olasılığına yeterince ağırlık vermediklerini kaydetti.

Hindistan'da Mumbai merkezli Commtrendz Risk Management Services Ltd.'nin dirktörü Gnanasekar Thiagarajan, telefon yoluyla yaptığı değerlendirmede, "Tuıtanaklardan önce, piyasalar kendilerini pozisyonlandırmak isteyebilir," dedi ve "FOMC tutanakları öncesinde, ılımlı bir aşağı eğilim var" şeklinde konuştu.

ABD para biriminin 10 önemli para karşısındaki seyrini gösteren Bloomberg Dolar Spot Endeksi Çarşamba günü yüzde 0.4 kadar yükseldi. Salı günü açıklanan ekonomik veriler, ABD'de tüketici fiyatlarının son üç yılın en hızlı artışını göstermesi ve yeni konut inşaatlarının artması ile birlikte, faiz artırımı için durumu güçlendirdi. Traderlar, Fed fonları vadelileri verilerinin gösterdiği üzere, Haziran ayında faiz artırımı olasılığını yüzde 12 olarak görüyor. Bu olasılık Pazartesi günü yüzde 4 seviyesindeydi.

Danimarka bankası Saxo Bank A/S'nin emtia strateji müdürü Ole hansen, "Gelecek ay İngiltere'nin Brexit referandumu ve ABD Başkanlık seçimlerine ilişkin sirskler dolayısıyla altının bu yıl 1,400 doları görebileceğini kaydetti.

Altın destekli exchange traded fonlarındaki (ETF) altın varlıkları, Bloomberg'in derlediği verilere göre, Salı günü 3.9 ton artarak 1,825.3 ton ile Aralık 2013'ten bu yana en yüksek seviyesine çıktı. Varlıklar bu yıl yüzde 25 arttı.

Çin'de, Şanghay Altın Borsası'nda işlem gören yüzde 99.99 saflıktaki altının gram fiyatı fazla değişmeyerek 268.05 yuanda (ons başına 1,276.06 dolar) kaldı.

Gümüş yüzde 1.3 düşerken, platin yüzde 0.9 kaybetti ve palladyum yüzde 0.8 geriledi.

(12:00'de güncellendi)