Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(23:20'de güncellendi) 

Fed tutanaklarının, dünyanın en büyük ekonomisinin ivme kazandığı işaretlerinin etkisiyle, yetkililerin Haziran ayında faiz artırımına dair istekli olduklarını göstermesinin ardından, ABD hisse senetleri hafif değişerek kapandı, dolar ralli yaptı ve ABD hazine tahvilleri geriledi.

Yatırımcıların, ABD 10 yıllık hazine tahvilleri faizinin 11 baz puan artarak üç haftanın en yükseğine gelmesi nedeniyle hisse senetlerinde satışa gitmelerinin ardından S&P 500 yüzde 0.7'lik kazancını sildi. Bankacılık hisse senetleri, faiz artırım olasılığının yükselmesiyle ralliye tutundu. Dolar Mart ayından beri en yüksek seviyesine ralli yaptı ve gelişen piyasa varlıkları, yatırımcıların ABD'de daha yüksek dönüş beklemeleriyle düştü.

Fed'in Nisan ayındaki toplantılarında birçok yetkili eğer ekonomi gelişmeye devam ederse Haziran ayında bir faiz artırımının uygun olacağını söyledi.  Bir gün önce tüketici enflasyonu, konut başlangıçları ve sanayi üretimi verilerinin beklentilerin üzerinde gelmesiyle, piyasaların faiz olasılığı yüzde 4'ten yüzde 14'e yükselmişti. Bu olasılık bugün yüzde 24'e tırmandı. 

Philedelphia'da Janney Montgomery Scott LLC baş yatırım stratejisti Mark Luschini, "Görünüşe göre piyasalar şahin açıklamaları ve Haziran ayında faiz artırım olasılığını yorumluyor." dedi ve "Daha dün faiz artırım olasılıkları çok düşüktü ancak şimdiyse yukarı doğru tırmanıyor ve şimdilik ana endeksler negatif yönde tepki veriyor." dedi.

-Hisse senetleri

S&P 500 endeksi, yüzde 0.7 ralli yaptıktan ve tutankların ardından yüzde 0.6 düştükten sonra, New York'ta saat 15:26 itibariyle yüzde 0.1'den az yükseldi. Endeks, 27 Nisan'daki Fed toplantısının sonucundan beri, yüzde 2.3 aşağıda seyrediyor. Dow Jones Sanayi Endeksi, Fed tutanakları öncesi 100 puan sıçradıktan sonra, 58 puan kaybederek 17,471.91 seviyesine geriledi. Nasdaq Bileşik Endeksi ise hafif değişti. S&P 500'deki işlem hacmi 30 günlük ortalamanın yüzde 12 üzerindeydi.

MSCI Asya Pasifik Endeksi, tüketici ürünü üreticilerindeki düşüşlerin öncülüğüne yüzde 1.2 geriledi. Suzuik Motor Corp., yakıt etkinliğini ölçmede kural dışıu bir metod denediğini belirttikten sonra yüzde 9.4 düştü.

-Para Birimleri

Bloomberg Dolar Spot Endeksi, yüzde 0.8 yükseldi. Yen yüzde 1 düşerek dolar başına 110.25'e gelirken, euro yüzde 0.9 zayıflayarak 1.1215 dolar seviyesine geldi.

MSCI Gelişen Piyasalar Para Birimi Endeksi yüzde 0.9 düştü. Brezilya reali ve Rus rublesi kayıplara öncülük ederken Güney Afrika randı yüzde 2.1 değer kaybetti.

-Emtia

Petrol fiyatları, New York'ta 12 sent gerileyerek varil başına 48.15 dolara geldi. Altın yüzde 1.7 değer kaybetti.

(23:20'de güncellendi)