Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD para biriminin 10 önemli para karşısındaki seyrini gösteren Bloomberg Dolar Spot Endeksi, Döviz traderlarının Fed uyetkililerinden gelen şahin tonlu açıklamalara ısınmaları ve buna bağlı olarak Eylül ayında faiz artırımına gidilme ihtimalinin artması ile birlikte, altı haftanın en yükseğine çıktı.

Bloomberg Dolar Spot Endeksi, çarşamba günü açıklanacak olan Federal Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) son toplantı tutanakları öncesi, önceki iki gündeki yatay seyrin ardından yeniden yükselmeye başladı. Dolar, iki bölgesel Fed başkanının Salı günü bu yıl en az iki faiz artırımının garanti olduğunu kaydetmelerinin ardında, 16 önemli para biriminin 152i karşısında değer kazandı. New York'ta Bank of Tokyo-Mitsubishi döviz işlemleri yetkilisi Naohiro Nomoto, piyasaların Haziran ya da Temmuz ayında gelebilecek sıkılaştırma riskini çok düşük fiyatlamakta olduğunu söyledi.

Tokyo'da Sumitomo Mitsui Banking Corp. döviz işlemleri grup müdürü Shinsuke Sato, "Piyasa oyuncuları, verilerin iki çeyrek için yüzde 2 büyümenin gerçekçi olduğunu işaret etmesi ile birlikte, Fed'den gelen yorumları dikkate almak zorunda," dedi ve "Bir faiz artırımı için tamamen hazırlıksız kalamazlar" değerlendirmesinde bulundu.

Bloomberg Dolar Spot Endeksi Tokyo saati ile 13:55'te yüzde 0.2 yukarıda seyrediyordu ve 6 Nisan'dan bu yana en yüksek seviyesini gördü. Endeks Mayıs ayı boyunca yüzde 2.6 tırmandı ve üç aydır süren düşüşünü sonlandırmaya yöneldi. Dolar yen karşısında fazla değişmeyerek 109.01 seviyesinde kalırken, euro karşısında yüzde 0.2 güçlenerek 1.1286 seviyesine çıktı.