Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dün 2,96'lı seviyelerde dengelenen Dolar/TL yeni güne 2,9774'lü seviyelerden başladı, ardından 2.99'un üzerine tırmandı. Fed tutanakları doların tüm gelişen para birimleri karşısında yükselmesine neden oldu.

Fed tutanaklarında, yetkililerin Haziran ayında faiz artırımı konusunda, ekonomik gelişme devam ettiği müddetçe istekli olduğu görüldü.

San Francisco Fed Başkanı John Williams ve Atlanta Fed Başkanı Dennis Lockhart, Fed'in bu yıl 2 ya da 3 defa faiz artırımına gidebileceğini belirtmişti. Dallas Fed Başkanı Robert Kaplan ise gelecek toplantılarda faiz artırımını destekleyeceği yönünde görüş bildirmişti.

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Bülent Gedikli'nin TCMB'nin seri faiz indirimleri yapması gerektiğini belirtmesi ve kurun çok da aşağı inmesinin doğru olmadığını söylemesi de kurdaki harekette etkili oldu. Yurtiçinde Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun görevinden ayrılmasının ardından oluşan siyasi belirsizlik de piyasalarda etkili oluyor.


"Temkinli duruşu korumak faydalı"

HSBC Portföy Yönetimi Stratejisti İbrahim Aksoy yolladığı notta Türk piyasalarıyla ilgili temkinli duruşun kısa vadede korunması gerektiğini bildirdi.

Aksoy konuya dair "Merkez Bankası’ndan gelecek hafta liraya değer kaybetmesiyle sonuçlanabilecek bir faiz indirimi ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek’in yeni kabinede yer almama ihtimali dışında dolarda Nisan sonunda başlayan küresel güçlenme eğiliminin sürüyor olması kısa vadede endekste düşüşün, tahvil faizlerinde yükselişin ve lirada değer kaybının devamına neden olabilecek önemli riskler.

Merkez Bankası adımı ve yeni kabinede ekonomi yönetimi görülmeden kısa vade için Türkiye piyasalarıyla ilgili temkinli duruşu korumakta fayda görünüyor" ifadelerini kullandı.

'Ekonomi yönetimi ve MB önemli olacak'

TEB Stratejisti Erkin Işık Bloomberg HT'ye son birkaç gündür gelişen ülkelere paralel eğilim olduğunu belirtti ve kurdaki harekette 2 gelişmenin öne çıkacağını bildirdi.

Işık, "Ekonomi yönetiminin nasıl şekilleneceği ve Merkez Bankası'nın gelecek haftaki toplantısı önemli gösterge olacak. Bu gelişmeler sonrasında erken seçim gündeme gelecek mi bunun cevabını arayacağız" yorumunu yaptı. Işık, faiz indiriminin devam etmesi halinde kurda zayıf performans görülebileceğini kaydetti.

Dolar/TL saat 13:00 itibariyle %0.56 artışla 2,9803'ten işlem görüyor.