Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Altın, Fed politika yapıcılarından gelen yorumlar ve toplantı tutanaklarının Haziran ayında faiz artırımını işaret etmesi ile birlikte, bu yılın en uzun haftalık kayıp serisini gerçekleştirmeye yöneldi.

Spot altın fazla değişmeyerek Singapur saati ile 11:13'te ons başına 1,255.39 dolarda kaldı. Metal bu hafta ile birlikte düşüşünü üçüncü haftaya genişlterek, Kasım ayından bu yana en uzun haftalık kayıp serisini gerçekleştirmeye yöneldi. Metal Perşembe günü, dolardaki yükselişin talebi zayıflatmasıı ile birlikte, 1,243.90 dolara kadar inerek 28 Nisan'dan bu yana en düşük seviyesine geriledi.

Altının fiyatların 15 ayın zirvesini görmesini sağlayan 2016 yılı rallisi, yatırımcıların ABD'de borçlanma maliyetlerinin artırılma olasılığını yeniden gözden geçirmeleri ile birlikte tersine döndü. Yüksek faizler, yatırımcısına faiz ödemesi yapmayan altının cazibesini azaltıyor. Faiz artırımının kartlar arasında olduğunu gösteren Nisan ayı toplantı tutanaklarının ardından, New York Fed Başkanı William Duduley, Perşembe günü yaptığı açıklamada, Haziran-Temmuz zaman çerçevesinin faiz artırımı için makul olduğunu söylerken, Richmond Fed Başkanı Jeffrey Lacker, gelecek ay faiz artırımına gitmek için güçlü bir durum olduğunu belirtti.

Güçlü Dolar

Australia & New Zealand Banking Group Ltd., bugünkü bilgilendirme notunda, "Altın fiyatları satışlardan darbe aldı," dedi ve altın destekli exchange traded fonlarına (ETF) girişlerin tersine dönebileceği tahmininde bulundu. Bankai ayrıca, "Emtia, güçlü doların yatırımcı güveni üzerinde baskı oluşturmasından dolayı, geniş tabanlı bir düşüş gösterdi"değerlendirmesinde bulundu.

Haziran ya da Temmuz toplantılarına faiz artırımına gitme olasılığı, Fed fonları (Fed gödterge faizi) vadeli işlemlerine göre, şimdi yüzde 28 ve yüzde 47 seviyelerinde. Bu olasılıllar geçen Cuma yüzde 4 ve yüzde 17 seviyelerindeydi. ABD para biriminin 10 önemli para karşısındaki seyrini gösteren Bloomberg Dolar Spot Endeksi yükselişiniüçüncü haftaya yaymaya hazırlanırken, altın bu hafta yüzde 1.4 ile 25 Mart'tan bu yana en hızlı düşüşünü gerçekleştirdi.

Altın destekli ETF'lerdeki altın varlıkları, Bloomberg'in derlediği verilere göre, Perşembe günü, altın fiyatlarının üst üste ikinci günde de düşmesine rağmen 5.9 ton artarak Aralık 2013'ten bu yana en yüksek seviyesine çıktı. Varlıklar bu yıl yüzde 25 yükseldi ve 26 Nisan'dan bu yana her gün arttı.

Çin'de, Şanghay Altın Borsası'nda işlem gören yüzde 99.99 saflıktaki altının gram fiyatı fazla değişmeyerek 264.58 yuanda (ons başına 1,257.24 dolar) kaldı ve bu hafta yüzde 1.1 geriledi.

Gümüş yüzde 0.2 yükseldi ve haftalık kaybını yüzde 3.4'e dralttı.Platin ve palladyum Ocak ayından bu yana en büyük haftalık kayıplarına yöneldi.