Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Japonya'da ihracat, yendeki güçlenme ile birlikte, düşüşünü yedinci aya taşıdı. Bu durum, Başbakan Shinzo Abe'nin ekonomik büyümeyi desteklemeye yönelik çabalarına yönelik artan zorlukların altını çiziyor.

İhracat Nisan ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 10.1 düştü. Bloomberg'in anketine katılan ekonomistlerin tahminlerinin medyanına göre, ihracatın yüzde 9.9 düşmesi bekleniyordu. İthalat söz konusu dönemde yüzde 23.3 düşerken, dış ticaret fazlası 823.5 milyar yen (7.5 milyar dolar) seviyesinde gerçekleşerek Mart 2010'dan bu yana en yüksek seviyesine çıktı.

Yen dolar karşısında, bu ayın başında 18 ayın en yüksek seviyesinden gerilemesine karşın, bu yıl yüzde 9 değer kazandı. Bu durum, Japon ürünlerinin denizaşırı rekabet gücünü azaltırken, ihracatçı şirketlerin karlarını olumsuz etkiliyor. Yenin etkisine ilişkin endişeler, haftasonunda, Japonya Maliye Bakanı Taro Aso ve ABD'li mevkidaşı arasnda Döviz piyasasındaki son hareketlerin ciddiliğine ilişkin anlaşmazlığında yansımasını buldu.

Tokyo'da Meiji Yasuda Life Insurance Co. baş ekonomisti Yuichi Kodama, "İhracat yendeki güçlenme ve özellikle gelişen ülkelerden gelen denizaşıeı talepteki zayıflamadan darbe alıyor," dedi ve geçen ay Kumamoto'daki yer sarsıntılarının da muhtemelen  ihracatı olumsuz etkileyeceğine dikkat çekti. Kodama, ayrıca, "Japonya ekonomisinin, iç tüketim ve ihracatın zayıf görünmesi ile birlikte, Nisan-Haziran döneminde daralma yaşama ihtimali yüksek" şeklinde görüş belirtti.