Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(14:30'da güncellendi)

Altın fiyatları, yatırımcıların altın destekli fon alımlarının, Fed'in Haziran ya da Temmuz aylarında faiz artırımına gidebileceğine ilişkin güçlenen beklentileri dengelemesi sonucu, bu yılın en uzun haftalık kayıp serisini gerçekleştirmesinin ardından yatay seyretti.

Altın talebi, bazı Fed yetkililerinin geçen hafta faiz artırımını destekleyici yönde açıklamalarına karşın sürdü. Yüksek faizler, yatırımcısına faiz ödemesi yapmayan altının cazibesini azaltıyor. Altın destekli exchange traded fonlarındak, (ETF) altın varlıkları, Bloomberg'in derlediği verilere göre, Kasım 2013'ten bu yana en yüksek seviyesine çıktı.

Spot altın fazla değişmeyerek, Londra saati ile 11:15'te ons başına 1,251.06 dolarda kaldı. Metal üç hafta üst üste düştü ve Kasım ayından bu yana en uzun düşüş serisini gerçekleştirdi.

Amsterdam'da ABN Amro Group NV analisti Georgette Boele, "Beklenti göreceli olaak güçlü kalmaya devam ediyor," dedi ve "Eğer geçen yıl faiz beklentilerinde bir değişiklik olsaydı, çok daha büyük çaplı düşüşler görebilirdik. Düşüşlerde alım geliyor, bu yüzden, 1,240 ve 1,250 dolar seviyelerinde bir miktar destek görmeliyiz" şeklinde görüş bildirdi.

Altın, yatırımcıların 2016 yılında ABD'de faiz artırımı olasılığını yeniden değerlendirmesi ve Fed politika yapıcılarının borçlanma maliyetlerini artırma konusundaki isteklliklerini yansıtmalarının ardından, faiz artırımı olasılığını yüksek görmeleri ile birlikte, son üç haftadır bu yılki yükselişini durdurdu. Halen, altın destekli exchange traded fonlarındaki (ETF) altın varlıkları geceç hafta 21 ton arttı ve artışını sürdürdü.

San francisco Fed Başkanı John Williams, Pazar günü Fox News'a yaptığı değerlendirmede, ABD ekonomsinin 2016 yılında bir faiz artırımına dayanabilecek kadar güçlü olması gerektiğini söyledi. Boston Fed Başkanı eric Rosengren ise, Financial Times'ta çıkan mülakatında, ABD'nin faiz artırımının eşiğinde olduğunu söyledi. Rosengren'in bu yıl politika komitesinde oy kullanma hakkı bulunurken, Williams2ın yok.

Boele, "Eğer enflasyon beklentileri faiz artırımı ile aynı zamanda yükselirse, bu iki faktör az ya da çok birbirini nötralize edecek," dedi ve "Altın üzerindeki etki az olabilir" şeklinde konuştu.

Altın destekli ETF'lerdeki altın varlıkları, Bloomberg'in derlediği verilere göre, Cuma günü itibariyle 1,843.3 ton ile Aralık 2013'ten bu yana en yüksek seviyesine çıktı. Varlıklar bu yıl yüzde 26 yükseldi ve 26 Nisan'dan bu yana bir gün dışında her gün artış gösterdi.

Gümüş yüzde 1.1 düştü. Platin ve palladyum, Ocak ayından bu yana en büyük haftalık kayıplarını yaşadıktan sonra, sırasıyşa yüzde 0.5 ve yüzde 1.6 geriledi.

(14:30'da güncellendi)