Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Yen, Japonya'da dış ticaret fazlasının beklenmedik bir şekilde son altı yılın en yüksek seviyesine çıkmasının ardından, gelişmiş ülke para birimlerinin önemli bölümü karşısında değer kazandı.

Japonya para birimi ABD doları karşısında, Japonya ve ABD maliye bakanlarının, haftasonu gerçekleştirtilen G7 toplantısında, yen satışı yoluyla piyasaya müdahale konusunda fikir ayrılığına düşmesinin ardından, üç haftanın en düşük seviyesinden yükseldi. ABD Hazine Bakanı Jack Lew, yendeki hareketlerin aşırı volatil olmadığı yolundaki görüşünü tekrarladı. Avustralya, Yeni Zelanda ve Güney Kore para birimleri, Fed Başkanı Janet Yellen'ın Cuma günkü konuşması öncesi, son düşüşlerin biraz abartılı olduğu yolundaki spekülasyonla değer kazandı.

Singapur'da Macquarie Bank Ltd. Döviz ve sabit getirili menkul kıymetler strateji müdürü Nizam Idris, "G7 kur tartışmaları temel olarak, ABD ve Japonya'nın, son kur hareketlerinde spekülasyonun payına ilişkin anlaşamama konusunda anlaşma şeklinde sonuçlandı," dedi ve "Piyasa bir sonraki büyük sinyali bekliyor olabilir. Bunun için, Cuma günkü Yellen'ın konuşması beklenmek durumunda kalınabilir" şeklinde görüş bildirdi.

Birkaç Fed yetkilisi bu ay yaptıkları değerlendirmede, Haziran ya da Temmuz aylardaında faiz artırımına gidilebileceğini işaret etti. Ancak Fed Başikanı Yellen ya da Başkan Yardımcısı Stanlet Fischer'den son dönemde yorum gelmedi. Fischer Perşembe günü New York'ta konuşacak ve Yellen Cuma günü Harvard Ünivesitesi'nde bir konuşma yapacak.

Yen dolar karşısında, 20 Mayıs'ta 110.59 ile 28 Nisan'dan bu yana en zayıf seviyesine inmesinin ardından, yüzde 0.3 yükselerek, Londra saati ile 06:53'te 109.82 seviyesine çıktı. Yen euro karşısında yüzde 0.3 yükselerek 123.28 seviyesine tırmandı.

ABD para biriminin 10 önemli para karşısındaki seyrini gösteren Bloomberg Dolar Spot Endeksi yüzde 0.1 geriledi.