Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Merkez Bankası'nın (MB) bugünkü faiz kararına dair beklentilerini açıklayan uzmanlar, faiz koridorunun üst bandındaki indirimlerin devam edeceğini öngörse de indirim oranına dair farklı beklentiler var...

Meksa Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Figen Özavcı Gümülcineli, Bloomberg HT'deki İlk Söz programında 25 baz puanlık bir faiz indirimi olabileceğini söyledi.

Gümülcineli, "25 baz puanlık bir indirimle hem kur tarafında bir nebze rahatlama, hem Borsada tepki hareketi görülebilir. Ama kabine açıklanırsa Merkez Bankası'nın kararı bunun gölgesinde kalabilir..Enflasyonun müsaade ettiği bu aylarda bankanın atacağı adımların 'sınırı' olması yılın 2. yarısı için elimizi rahatlatacaktır, dolayısıyla bugünkü karar bu açıdan önemli olacak" dedi.

Odeabank Ekonomik Araştırma ve Stratejik Planlama Direktörü Ali Kırali MB'nin faiz koridorunun üst bandında 50 baz puanlık indirimi yapacağını öngördü.

Kırali yayımladığı notta, "Bu toplantıda da TCMB’nin güvercin bir karar alarak faiz koridorunun üst bandında 50 baz puanlık indirim yoluyla sadeleşme sürecine devam edeceğini tahmin ediyoruz. Diğer taraftan çekirdek enflasyonda iyileşmenin sınırlı kalması nedeniyle likidite duruşunda sıkılığın korunacağı mesajının ise tekrarlanacağını düşünüyoruz" ifadelerine yer verdi.

Finansbank analistleri İnan Demir, Deniz Çiçek ve Gökçe Çelik de yolladıkları notta bankanın koridorun üst bandında 50 baz puan indirimi yapacağı tahmininde bulundu. Son dönemde hükümet yetkiklilerinin daha fazla faiz indirimini dile getirdiği belirtilirken daha düşük faiz indirimlerinin hükümet tarafından eleştirilere neden olabileceğine dikkat çekildi.

Merkez Bankası Nisan ayında Murat Çetinkaya başkanlığındaki ilk faiz toplantısında koridorun üst bandında 50 baz puan indirime gitmişti. Bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı ise % 7.5 düzeyinde sabit tutulmuştu.