Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Petrol fiyatları, Kanada'da üreticilerin orman yangını sonrası yeniden üretime geçmeye çalışmaları ve İran'ın küresel arz fazlası ortamında ihracatı artırmaya devam etmesinin etkis ile düşüşünü dördüncü güne taşıdı.

Temmuz vadelileri New York'ta yüzde 1.5 kadar geriledi. Kanada'da serinleyen hava, petrol üretim bölginin merkezinde meydana gelen orman yangınının kontrol altına alınmasına yardımcı oluyor ve Suncor Energy Inc. ve Syncrude Canada Ltd.'nin yeniden üretime geçmesine imkan sağlıyor. İran'ın petrol ihracatı, devlete ait petrol şirketinin Mehr haber ajansına yaptığı açıklamaya göre, yaz ortasında günlük 2.2 milyon varili aşabilir.

Petrol, bu yılın başlarında son 12 senenin en düşük seviyesine inmesinin adından, OPEC dışı ülkelerdeki üretim düşüşlerinin küresel arz fazlasınının azalmasına yardımcı olacağı beklentisi ile yüzde 80 yükseldi. Bloomberg'in anketine katılan 27 analistin bir hariç tümüne göre, Petrol İhraç Eden ülkeler Topluluğu (OPEC), 2 Haziran'daki toplantısında, Suudi Arabistan'ın rakipleri sıkılaştırma politikasına bağlı kalarak, muhtemelen bir üretim hedefi belirlemeyecek.

Londra'da PVM group CEO'su David Hufton, "Kısa vadeli arz kesintileri, ikinci çeyrekteki kayda değer piyasa fazlasının, dengeli hale gelmesini sağladı, ancak arz açığına neden olmadı" dedi.

Temmuz vadeli batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 74 sent düşüşle varil başına 47.67 dolara kadar düştükten sonra, Londra saati ile 12:14'te 47.80 dolara geldi. En yakın vadeli Haziran kontratının vadesi Cuma günü 41 sent düşüşle 47.75 dolardan doldu. Bu kontrat son üç günde yüzde 1.2 düşmüştü. Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalamasının yüzde 29 altındaydı.

Temmuz vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 51 sent düşüşle varil başına 48.21 dolar idi. Kontrat WTI'a göre 41 sent primli işlem gördü. Küresel gösterge Brent petrolü Cuma günü 9 sent düşüşle 48.72 dolardan kapandı.