Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Asya hisse senetleri, güçlü yenin Japonya'da ihracatçı şirketlerin hisselerine satış getirmesi ve Fed'in faiz artırımına yakın olduğuna ilişkin spekülasyonun güçlenmesinin etkisiyle, son üç günde ilk kez değer kaybetti.

MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0.2 düşerek Tokyo saati ile 09:04'te 125.91 seviyesine geriledi. Japonya'da Topix Endeksi, yenin dolar karşısında Pazartesi günü yüzde 0.8 tırmanmasının ardından yüzde 0.5 geriledi. Standard & Poor's 500 Endeksi (S&P 500), artan sayıda Fed yetkilisinin bu yıl faiz artırımına gidillmesi fikrini desteklemesinin etkisiyle yüzde 0.2 düştü. Traderlar, Fed'in gelecek ayki toplantısında faiz artırımına gitme olasılığını, bir hafta önceki seviyesi olan yüzde 4'ten yüzde 32'ye yükseltti.

St. Louis Fed Başkanı James Bullard, İngiltere'nin Avrupa Birliği üyeliği oylamasının (Brexit) ABD merkez bankasının kararını etkilemesini beklemediğini söyyledi. San Francidco Fed Başkanı John Williams, bu yıl iki ya da üç faiz artırımının halen "neredeyse doğru" olduğunnu söyledi ve benzer beklenti, Philadelphia Fed Başkanı Patrick Harker tarafından dile getirildi.Fed Başkanı Janet Yellen Cuma günü konuşma yapacak ve Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) 15-16 Haziran'da toplanacak.

Melbourne'de Peak Asset management LLC icra direktörü Viv Dagan, "Piyasalar, ABD'de Haziran ayında faiz artırımına gidileceğine ilişkin konuşmaların küresel büyümenin güçlü kalıp kalmayacağına ilişkin korkuları getirmesi ile birlikte kırılganlığını sürdürüyor," dedi ve "Willams ve Bullard'ın her ikisinin de tonu şahindi. Durgun bir ekonomi ortamında Fed'in gelecekteki faiz artırımının zamanlaması, 2008 finansal krizinden bu yana tarihi düşük seviyedeki borçlanma maliyetlerinden faydalanan hisse senedi yatırımcıları arasında önemli bir odaklanma noktası" şeklinde görüş bildirdi.

Avustralya'da S&P/ASX 200 Endeksi fazla değişmedi. Yeni Zelanda'da S&P/NZX 50 Endeksi yüzde 0.4 düştü. Güney Kore'de KOspi Endeksi yüzde 0.3 geri çekildi.