Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Philadelphia Fed Başkanı Patrick Harker, 2016 yılında iki ya da üç faiz artırımı görebileceğini ve fiyatların orta vadede merkez bankasının enflasyon hedefine doğru hareket edeceğini söyledi.

Harker, Philadelphia'da yaptığı konuşmda, "Politikanın nasıl evrileceğine ilişkin sizlere kesin bir yol veremeyecek olmama karşın, yılın kalan kısmında, kolaylıkla iki ya da üç faiz artırımı görebiliyorum" dedi.

Harker, daha sonra basın mensuplarına yaptığı değerlendirmede, "Eğer gelen veriler ekonominin gücü hakkında benim fikrimle tutarlı çıkmazsa, beklemeye geçeceğim, ancak aksi halde, Haziran ayında bir faiz artırımını uygun buluyorum" şeklinde konuştu. federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) bir sonraki toplantısını 14-15 Haziran'da Washington'da yapacak.

Bond Club of Philadelphia'da yaptığı konuşmada, Harker, ABD'nin küresel zorluklara karşın büyümeye devam edeceğini vurguladı ve işgücü piyasasının "olağaunüstü dinamik" olduğunu belirtti. Harker'ın bu değerlendirmeleri, diğer bazı Fed yetkililerinin faiz artırımını destekleyen yorumlarının ardından geldi.

Harker, "Eğer ekonomi izlemesini beklediğim yolda ilerlerse, para politikası tarihi standartlarda aşırı genişlemeci kalacak," dedi ve "Bu durum diğer bir riski beraberinde getirir; enflasyonun hızlanması ve aşırı politika adımlarına ihtiyaç" şeklinde görüş bildirdi.

Gelecek yıl oy hakkına sahip olacak Harket, faiz artırımlarının kademeli ilerleyeceğini, zira enflasyonun sürdürülebilir bir şekilde yukarı yönde hareket etmesinin zaman alacağını ve nötr fed fonları faizinin (gösterge faiz) -büyümeyi ne güçlendiren ne de zayıflatan seviye-, muhtemelen geçmişe oranla aşağı hareket ettiğini sözlerine ekledi.

İnatçı bir şekilde Fed'in yüzde 2 olan hedefinin altında seyreden enflasyon konusunda ise Harker, "Matematik bizimle. Zira enerji fiyatları yükseliyor ve dolardaki güçlü seyir zayıflıyor" şeklinde konuştu.

Harker, "Enerji fiyatları istikrar kazandığında ve yukarı dönmeye başladığında, enflasyonun gelecek yılın belli bir döneminde yüzde 2 hedefimize geri döneceğini düşünüyorum" dedi.