Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Rabobank finansal piyasalar araştırma birimi gelişen piyasalar raporuna göre Salı günü açıklanacak Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) faiz kararında değişikliğe gidilmeyecek.

Liranın volatilitesinin faizlerde değişikliğe gidilmeyeceğinin ana nedeni olarak belirten rapora göre, gecelik borç verme faizinde (faiz koridorunun üst bandı) Mart ve Nisan aylarında gidilen toplam 75 baz puanlık indirimin ardından herhangi bir değişklik beklenmiyor. Üst bandın yüzde 10 seviyesinde sabit bırakılmasını bekleyen kurum, haftalık repo faizi ve alt bantta da değişikliğe gidilmeyerek sırasıyla yüzde 7.50 ve yüzde 7.25 seviyelerinde bırakılmalarını bekliyor.

Raporda, “Ekonomistlerin/analistlerin çoğunluğunun gecelik borç verme faizinde 50 baz puan indirim beklediğinin farkındayız, fakat eski Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun beklenmedik bir şekilde görevden ayrılmasıyla gündeme gelen siyasi belirsizlik ardından liradaki istikrar dönemi sona ermiş olabilir” ifadesi yer aldı.

Faiz indiriminin lirayı mevcut koşullarda olumsuz etkilere daha açık hale getireceği belirtilen raporda para politikasının mevcut parametrelerini korumanın TCMB Başkanı Murat Çetinkaya'nın kredibiltesini de güçlendireceği yönündeki ifadelere yer verildi.