Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

65. Hükümet açıklandı, ekonomi yönetimi de belirlendi. AK Parti Denizli Milletvekili Nihat Zeybekci, yeniden Ekonomi Bakanlığına getirildi. İlk olarak 61. Hükümet döneminde gerçekleştirilen kabine revizyonuyla Ekonomi Bakanlığına getirilen Zeybekci, görevine 62. ve 63. Hükümet'te de devam etmişti. Zeybekci, 64. Hükümet döneminde ise görevini Mustafa Elitaş'a devretmişti.

Yeni kabinede Mehmet Şimşek Başbakan Yardımcısı, Naci Ağbal Maliye Bakanı, Berat Albayrak Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı oldu.

64. Hükümet'te Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcılığı görevine getirilen Şimşek, böylece Binali Yıldırım başkanlığında kurulan yeni hükümette de başbakan yardımcısı oldu.

- 2 yeni isim

Ekonomi kurmayları arasına 2 yeni isim katıldı. TBMM Milli Savunma Komisyonu Başkanı ve AK Parti Düzce Milletvekili Faruk Özlü, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı olarak görevlendirildi. AK Parti Kars Milletvekili Ahmet Arslan da Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı oldu. Arslan, daha önce bakanlıkta çeşitli kademelerde görev yapmıştı.

Ekonomi yönetiminde yer alan isimler şöyle;

Başbakan Yardımcısı: Mehmet Şimşek
Maliye Bakanı: Naci Ağbal
Ekonomi Bakanı: Nihat Zeybekci
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı: Berat Albayrak
Gümrük ve Ticaret Bakanı: Bülent Tüfenkci
Çevre ve Şehircilik Bakanı: Mehmet Özhaseki
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı: Faruk Çelik
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı: Süleyman Soylu
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı: Faruk Özlü
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı: Ahmet Arslan

Nihat Zeybekci kimdir?

Denizli'de 1961 yılında doğan Zeybekci, Marmara Üniversitesi İşletme Fakültesi'ni bitirdi.

İstanbul Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü'nde yüksek lisans, London Collage'de ekonomi eğitimi alan Zeybekci, İstanbul ve Denizli'de yöneticilik görevlerinde bulundu. Zeybekci, Denizli Platform Sözcülüğünde, Denizli Sanayi Odası meslek grubu üyeliğinde görev aldı.

Zeybekci, iki dönem Denizli Tekstil ve Konfeksiyon İhracatçılar Birliği Başkanlığını yürüttü. 2004-2011 arasında Denizli Belediye Başkanlığı ile Avrupa Konseyi Yerel Yönetimler Kongresi Türkiye Heyeti Başkanlığı, 2005-2011 arasında Türkiye Belediyeler Birliği Başkan Vekilliği yapan Zeybekci, 2009-2012 arasında Türk Dünyası Belediyeler Birliği Başkanlığı görevinde bulundu.

İlk olarak 61. Hükümet döneminde gerçekleştirilen kabine revizyonuyla Ekonomi Bakanlığına getirilen Zeybekci, görevine 62. ve 63. Hükümet'te de devam etmişti. Zeybekci, 64. Hükümet döneminde ise görevini Mustafa Elitaş'a devretmişti.

Evli ve 4 çocuk babası olan Zeybekci, İngilizce ve Almanca biliyor.

Mehmet Şimşek kimdir?

1967 yılında Batman'da doğan Şimşek, ilk ve orta öğrenimini Batman merkezde, liseyi ise Gercüş'te tamamladı. Şimşek, 1988 yılında Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İktisat Bölümü'nden dönem ikincisi olarak mezun oldu.

Şimşek, 1993 yılında Exeter Üniversitesinde finans ve ekonomi dalında yüksek lisans derecesini aldı. Ardından Türkiye, ABD ve İngiltere'de önemli finans kuruluşlarında çalışan Şimşek, 22 Temmuz 2007 seçimlerinde AK Parti'den Gaziantep Milletvekili seçildi.

Bu tarihten sonra kurulan 60. Hükümet'te Hazine'den sorumlu Devlet Bakanı olan Şimşek, Mayıs 2009'da ilan edilen kabine değişikliğiyle Maliye Bakanı olarak görevlendirildi. 64. Hükümet'te Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcılığı görevine getirilen Şimşek, AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Binali Yıldırım başkanlığında kurulan yeni hükümette de başbakan yardımcısı oldu.

İngilizce bilen Şimşek, evli ve 3 çocuk babası.

Naci Ağbal kimdir?

Yeniden Maliye Bakanı olan Ağbal 1 Ocak 1968'de Bayburt'ta doğdu. İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümü'nden mezun olan Ağbal, İngiltere Exeter Üniversitesi İş İdaresi Genel İşletme Yönetimi (MBA) Programı'nda yüksek lisans eğitimini tamamladı.

Maliye Bakanlığında müfettiş, teftiş kurulu başkan yardımcılığı, Gelirler Genel Müdürlüğünde daire başkanlığı ve bakan danışmanlığı görevlerinde bulunan Ağbal, 2006-2009 arasında Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğü, 2009-2015 arasında ise Maliye Bakanlığı Müsteşarlığı yaptı.

Naci Ağbal, 2004-2006 yıllarında TÜPRAŞ Yönetim Kurulu Üyeliği, 2006'da PETKİM AŞ Yönetim Kurulu Üyeliği, 2006-2015 yıllarında Türk Hava Yolları (THY) AŞ Yönetim Kurulu Üyeliği, 2008-2015 yıllarında Uluslararası Ahmed Yesevi Üniversitesi Mütevelli Heyet Üyeliği ve aynı dönemde Yüksek Öğretim Kurulu Üyeliği görevlerinde bulundu. Ağbal, bu görevlerinde, özellikle THY ile YÖK ve Uluslararası Ahmed Yesevi Üniversitesinin bütçelerinin hazırlanmasına önemli katkılarda bulundu.

64. Hükümet'te Maliye Bakanlığına getirilen Ağbal, AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Binali Yıldırım başkanlığında kurulan 65. Hükümet'te de bu görevi sürdürecek.

İngilizce bilen Ağbal, evli ve 2 çocuk babası.