Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Uzmanlar Merkez Bankası'nın faiz koridorunun üst bandını 50 baz puan indirmesini ve bundan sonra yaşanabilecek süreci değerlendirdi.

Haziran'da indirim ihtimali masadan kalkıyor

Bilgi Üniversitesi Öğretim Üyesi Murat Sağman Bloomberg HT'ye yaptığı değerlendirmede 50 baz puanlık indirimin piyasalarda halihazırda fiyatlanmış olduğunu ancak Haziran ihtimalinin artık masada olmadığını söyledi. Sağman "Merkez Bankası enflasyona önem veriyor, Fed'e ve yurtdışına da bakacağım diyor. Bence Haziran ayında bir faiz indirimi bugün kesinlikle fiyatlanmıyor" yorumunu yaptı.

Zamanlama ve hamle doğru

TOBB Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Atılım Murat Merkez Bankası'nın zamanlaması ve hamlesinin doğru olduğunu, gelecek ayda indirim konusunda bir sinyal olmadığını, bankanın gelişmeleri takip edeceğini belirtti.

Nomura stratejisti Tim Ash, Bloomberg HT'ye Fed'in Haziran ayında faizleri artırması durumunda piyasadaki volatilitenin artacağını, bu durumun da Merkez Bankası'nın daha fazla faiz indirimini ertelemesine neden olabileceğini belirtti.  Ash, güvercin tonda bir Merkez Bankası olduğuna dikkat çekti. 

Bilkent Üniversitesi İktisat Bölüm Başkanı Prof. Dr. Refet Gürkaynak Akıllı Para programında MB'nin üzerinde kuvvetli bir faiz indirme baskısı olduğunu söyledi. Gürkaynak "Türkiye'nin Merkez Bankası eliyle çözülecek sorunu yok. Enflasyon sorunu Merkez Bankası'yla çözülür ancak o da faiz indirimiyle çözülmez... MB faiz indirimini en az etkiyle yapmaya çalışıyor" yorumunu yaptı.

Piyasaya etkisi

Invest AZ Yatırım Uzmanlığı Birim Müdürü Mehmet Arın yaptığı değerlendirmede 50 baz puanlık indirim beklentisinin genel olarak hakim olduğunu belirtti ve Dolar/TL 'deki beklentilerini açıkladı.

Kurum,  "Açıklamanın 100 baz puan gibi radikal bir indirim şeklinde olmaması sebebiyle Dolar/TL paritesi ilk etapta satış tepkisi vererek 2,9760 desteğinin altına sarktı.  Yakından takip edeceğimiz direnç noktaları 3,02 - 3,0350 - 3,0540 olurken 2,9450 destek noktası kırılmadığı sürece yukarı yönlü trendin devam edebileceğini bekleyebiliriz." değerlendirmesini yaptı. Kurum ayrıca ekonomi cephesinde Mehmet Şimşek’in Başbakan Yardımcılığı’na getirilmesinin de piyasalar tarafından olumlu algılandığına dikkat çekti.
 
Bir sonraki PPK’da denklem daha karmaşık olacak

Kapital FX Araştırma Uzmanı Enver Erkan sadeleştirme politikasının devam ettiğini belirterek bir sonraki toplantıda belirsizlikler nedeniyle denklemin daha karmaşık olacağını söyledi.

Erkan mail yoluyla yaptığı açıklamada, "..Kabineye ilişkin bilmece piyasanın en çok istediği şekilde çözüldü. Ancak risk unsurunu artıran tek etmen bu değildi; siyasi gündem de ilerleyen vadede gerek Anayasa, gerek dokunulmazlıklar; belki referandum veya erken seçim spekülasyonlarıyla sıcak kalacak. Bu yatırım kararlarını etkileyecek boyuta da erişebilir, bu nedenden dolayı para politikasının yol haritasının daha öngörülebilir boyutta olması önemli bir unsur...

Tek çekincemiz; faizleri indirdiğimiz gibi yükseltmek zorunda kalma ihtimalimiz. Üst bandı, 1 haftalık repo faizine yaklaştırdıkça hareket alanımız azalacak. Repo faizine indirim gelirse piyasa bunu sadeleşme olarak değerlendirmez, adını “gevşeme” olarak koyar. Konjonktürel hikayemiz ve faiz matematiği sadeleşmeye bir noktaya kadar izin verebilir, ancak gevşemeyi piyasa kesinlikle tolere etmez.

Tabii Ocak 2014 kaosu gibi bir durum söz konusu değil. Dolayısıyla elde fırsat olduğu sürece, normalleşme kapsamında faiz hamleleri anlaşılabilir. Ancak ilerleyen aylarda enflasyonda beklenen bir miktar yukarı yönlü hareket ve Fed’in söylemleri faiz indirimine imkan vermeyecek boyutta olabilir. Denklemdeki bilinmeyen sayısı artacağı için de bir sonraki PPK yine birçok senaryoya gebe olacak" ifadelerine yer verdi.