Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Uluslararası Kredi Derecelendirme Kuruluşu Standard & Poor’s (S&P), Koç Holding’in uzun vadeli kurumsal kredi notunu "BBB-"den "BBB"ye yükseltti.

Koç Holding tarafından yapılan açıklamaya göre, S&P, Koç Holding’in uzun vadeli kurumsal kredi notunu "BBB-"den "BBB"ye, kısa vadeli kurumsal kredi notunu "A-3"den "A-2"ye yükseltirken, görünümünü ise durağan olarak belirledi.

S&P açıklamasında Koç Holding'in başarılı yönetim yapısı, geçmiş çeyreklerde açıkladığı güçlü bilançoları, sağlam nakit pozisyonu ve istikrarlı finansal yapısına vurgu yapıldı. Küresel ve yerel zorluklara karşın ülke ekonomisinin dayanıklı performansına dikkati çekerek 6 Mayıs’ta Türkiye’nin not görünümünü "negatif"ten "durağan"a yükselten S&P, bu iyileşme sonrasında Koç Holding’i yeniden değerlendirdi.

Not artışına gerekçe olarak, Türkiye’nin faaliyet ortamındaki iyileşmenin yanı sıra Koç Holding’in güçlü ve sürdürülebilir finansal yapısına işaret edilerek, geçmiş çeyreklerde açıkladığı başarılı bilançoları, sağlam nakit pozisyonu, etkin risk yönetimi, belirsizliklere karşı dirençli yapısı ve başarılı yönetim anlayışının not artırım kararını desteklediği bildirildi.

Koç Holding’in uyguladığı politikalar ve kullandığı araçlar vasıtasıyla Koç Topluluğu için yarattığı değere de dikkatin çekildiği S&P açıklamasında, bunun en iyi kanıtının Topluluk şirketlerinin sahip oldukları güçlü büyüme perspektifi ve faaliyet gösterdikleri sektörlerdeki lider konumları olduğu vurgulandı.

"Bir ilki daha gerçekleştirmenin gururunu yaşıyoruz"

Açıklamada görüşlerine yer verilen Koç Holding Üst Yöneticisi (CEO) Levent Çakıroğlu, dünyada zorlu koşulların hakim olduğu bir ortamda 2015 yılında güçlü bir performans sergilediklerini belirterek, "2016’nın ilk çeyreğinde de yatırım ve ihracat odaklı stratejimiz ile büyümeyi sürdürdük. Bu sevindirici haber ile S&P bünyesinde ülkemizin en yüksek uzun vadeli ve kısa vadeli kurumsal kredi notuna sahip şirket olmanın gururunu yaşıyoruz." dedi.

Çakıroğlu, not artışına ilişkin yaptığı açıklamada Koç Holding’in Türkiye’nin S&P bünyesinde en yüksek uzun vadeli ve kısa vadeli kurumsal kredi notuna sahip şirketi olduğunu dile getirerek, 2013 yılında S&P ve Moody’s’in Koç Holding’in uzun vadeli kurumsal kredi notunu "yatırım yapılabilir" olarak belirlediğini ve o yıl da bir ilkin yaşandığını anımsattı. 

Son 4 yılda 26 milyar TL’yi aşan yatırım ile Türkiye ekonomisinde büyümenin yapı taşlarından birinin KoçTopluluğu olduğunu belirten Çakıroğlu, şunları kaydetti:

"Ülkemiz için var gücümüzle çalışırken, global hedeflerimize kararlılıkla yürüyoruz. Mart ayında başarılı bir eurobond ihracı gerçekleştirdik. Aynı ay içinde S&P ve Moody’s ‘yatırım yapılabilir’ statümüzü korurken, S&P kredi görünümümüzü pozitife çevirmişti. Bugün ise hem uzun vadeli hem de kısa vadeli kurumsal kredi notumuzun artış haberini gururla aldık. Jeopolitik risklerin hakim olduğu zorlu bir dönemde gelen bu not artışının; kurumsal yapımız, stratejik bakış açımız, rekabetçi iş modellerimiz ve etkin risk yönetim politikalarımızın bir getirisi olduğuna inanıyorum."

AA