Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

TRT Haber'in canlı yayınına katılan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ilk olarak Binali Yıldırım'ın başbakanlığında kurulan yeni kabinenin ülke ve millete hayırlı olmasını diledi. Türkiye'nin dünyada söz sahibi olabilmesi için diğer bakanlarla beraber gece gündüz koşturacaklarını ve mazlumların yanında olmak için çalışacaklarını dile getiren Çavuşoğlu, "Bakan arkadaşlarımızla ilgili yorum yapmaya gerek yok. Hepsi birbirinden değerli insanlar. AK Parti kadrolarında her şeyi çok iyi yapacak arkadaşlarımız var. Bu kabine de bence çok önemli işleri başaracak ve Türkiye'ye yeni bir ivme kazandırmak için gece gündüz çalışacak." diye konuştu.

Türkiye'nin dış politika önceliklerinden birinin insani diplomasi ve kalkınma yardımları olduğunu vurgulayan Çavuşoğlu, bunu son derece başarılı şekilde yerine getirdiklerini ve yardımların gün geçtikçe arttığını anlattı. "Dünyada milli gelire oranla bakıldığında insani yardımlarda birinci sıradayız." diyen Çavuşoğlu, dünyanın neresinde bir mazlum ve yardıma muhtaç milletler varsa onun yardımına koşan ilk ülkenin Türkiye olduğunu vurguladı. 

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Birinci Başkan Yardımcısı Frans Timmermans ile yaptığı telefon görüşmesini ilişkin soruya, şu yanıtı verdi:

"AB ile imzaladığımız anlaşmalar, son zirvelerde imzaladığımız anlaşmalar ve 2013'te imzaladığımız geri kabul ve vize serbestisi anlaşmalarını görüştük. AB'den gelen son açıklamalardan duyduğumuz rahatsızlığı söyledik. 72 kriterden 69'unu gerçekleştiren bir ülkeye yapılan muamele kabul edilemez. Bundan nasıl adım atabiliriz bunu konuşalım şartların hepsini yerine getirmeden size hiçbir şey yapmayız demek gerçekçi ve adil değil. AB'ye güveni de azaltıyor. Bundan sonraki kriterlerle ilgili yol haritasını konuşacaksanız varız. Timmermans ile Antalya'da yapılacak olan Dünya En Az Gelişmiş Ülkeler Toplantısı'nda bir araya geleceğiz."

AB'nin Türkiye'ye karşı adil olması gerektiğini belirten Çavuşoğlu, "Dünyada kabul edilmiş hiçbir terör tanımı yokken terörün her türlüsüyle mücadele eden Türkiye'ye illa 'bu tanımı şimdi yapmak zorundasın' demek gerçekçi bir talep değildir. Türkiye'nin bu kadar önemli adımlar atıp samimiyet ve kararlılığını gösterdikten sonra emrivaki şekilde Türkiye'ye böyle muamele etmek gerçekçi değildir. Anlaşırız, uygularız, herkes sözünde durmalı aksi takdirde bu bir tehdit veya blöf değil biz de imzaladığımız anlaşmalarda, geri kabul de dahil bir kenara koyarız siz sözünüzde durmazsanız." dedi.

 

AA