Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(23:10'da güncellendi)

ABD hisse senetleri, Fed'in bu yaz faiz artırımına gideceği yönündeki artan tahminlerle, yeni konut satışlarındaki artışın ekonominin faiz artırımına karşı dayanıklı olacağı yönündeki beklentileri arttırmasıyla birlikte, iki ayı aşkın sürenin en büyük yükselişini gerçekleştirdi. 

S&P 500, New York'ta saat 16:00 itibariyle yüzde 1.4 yükselerek 2,076.01 seviyesine gelerek 11 Mart'tan beri en sert yükselişini kaydetti ve endeksi iki haftanın yükseğine itti.

Santa Fe, New Mexico'da Thornburg Investment Management Inc. hisse senedi işlem müdürü Thomas Garcia, "Belki de yatırımcılar 25 baz puanlık faiz artırımının dünyanın sonu olmadığını farketmeye başladı." dedi ve "Konut rakamları oldukça güzeldi. Piyasa hala güçlendiğimiz konusunda ve Fed'in faiz artırımına gidecek olmasından heyecanlıymış gibi gözüküyor." diyerek görüş bildirdi.

Bugün gelen bir veri, Nisan ayındaki yeni konut satışlarının yüzde 16.6 yükselerek yıllık hızda 619,000'e çıktığını gösterdi ve yılın ilk üç ayındaki alımlar yükseğe revize edildi. Yükseliş, Bloomberg anketindeki en iyimser tahmini dahi aştı. Satış fiyatı medyanı rekor seviyeye gelimesiyle, pahalı mülk kontratlarında artışı yansıtıyor.

Yatırımcılar, geçtiğimiz hafta Pazartesi günü yüzde 4 olan faiz artırımını, Fed yetkililerinin ekonomideki gelişmenin devamlılık göstermesi halinde faiz artırımı konusunda istekli olduğu yönündeki işaretlerle, Haziran ayı için 3'te 1 olarak fiyatlandırıyor. Yatırımcılar, bugün yayımlanacak olan ve Nisan'da ilerleme gösterdiği beklenen yeni konut satış verisini mercek altına alacak ve yine bu haftaki tüketici beklentisi ve GSYİH'de bu hafta açıklanacak veriler arasında.

(23:10'da güncellendi)