Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Dünya İnsani Zirvesi'nde BM Genel Sekreteri ile ortak basın toplantısı düzenliyor.

İşte Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmasından satır başları:

İnsanoğlunun gelecekteki sorunlarını ilgilendiren konular hakkında 2 gün boyunca konuştuk. Bu zirve geçmişte yapılan konuşulup dağılan sayısız toplantılardan biri olursa gerçekten üzülürüm. Zirve sonuçlarını takip etmeyi, uygulamayı insanlığa karşı bir görev olarak kabul ediyoruz.

Türkiye olarak insani kalkınma alanında da çok ciddi çalışmalar yürütüyoruz. Balkanlardan Ortadoğu'ya kadar gerçekleştirdiğimiz yardım kampanyaları insanlığa karşı bir görevimizdir.

ZİRVE DEVAMLI MI OLACAK?

Bu zirve BM tarafından düzenlenilen bir toplantı. Türkiye dünyadaki donör ülkeler arasından şu anda ilk 3'te yer alıyor. Biz bu sürece aynı kararlılıkla devam edeceğiz.

Geçen ay 3 Afrika ülkesini dolaştım. Yine gideceğim. Bu ziyaretlerim sadece turistik değil. Orada neler yapacağımızı tespit etmek için gidiyorum. Elimizdeki imkanlar en az gelişmiş ülkeleri de tutup kaldırmamızı gerektiriyor.

SURİYE'DE İÇ SAVAŞ 

Savaş durmadan insani yardımların yine faydası var. Kendimizden örnek verdim. Sadece bizim faturalı yardımlarımız 10 milyar doları aştı. Sadece İstanbul'da 500 bin kişi var. Şu anda BM buralarda güvenliği temin eder. Yeter ki biz buradaki terör örgütlerinden çekinmeyelim. Tüm örgütlerin üzerine gidelim. Biz teröristler kadar cesur değilsek insalığın bağımsızlık mücadelesini veremeyiz.

AB'DEN GELECEK OLAN 3 MİLYAR EURO

Şu ana kadar yapılanlara baktığımızda bu desteklerin söz verildiği gibi yürümediğini görüyoruz. Temmuz ayına kadar 1 milyar EURO'nu geleceği bilgisini arkadaşlarım bana verdi Bu destek bu kamptakilere verilen destektir. Türkiye lütuf beklemiyor. Bunu açık açık söyledim. "Türkiye kriterlerini yerine getirecek." Ne getirecek Türkiye? Türkiye'ye karşı hala kriter koyuyorsanız kusura bakmayın ondan sonra siz düşünün deriz. Vize konusunde ben soruyorum. Latin Amerika ülkelerine bizden istenen şartlar isteniyor mu? İstenmiyor. Türkiye'den bu tür şeyleri neden istiyorsunuz. Buralarda soru işareti var. Bunları benim milletim biliyor. 30 Haziran itibariyle vize konusunda adım atılacaktı. Arkadaşlarımız görüşmeleri gerçekleştirecek. Eğer bir karar alınmazsan Parlamentodan Geri kabul konusunda bir karar çıkmaz. Bize kriter dayatmasınlar. Burası Türkiye.

65. HÜKÜMET KURULDU

Siyasette azmi olan boşta kalmaz. Hizmet için kendilerine bir görev düşer. Önümüze bir liste getirdiler, üzerinde çalışmamı yaptım. Yarın ilk Bakanlar Kurulu toplantısını birlikte yapacağız. Yeni kabineye başarılar diliyorum. 

 -BM GENEL SEKRETERİ

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-Mun, dünyada yıllık insani yardım ihtiyacının 15 yıl içinde 12 kat artarak 245 milyar dolara ulaştığını belirterek, “Maalesef krizler devam edecek gibi görünüyor.” dedi.

HABERTÜRK