Advertisement
HABERLER ABONE OL

Avrupa hisse senetleri, euronun düşmesiyle ve yatırımcıların Fed'in Haziran ayında olası faiz artırımına gitmesinin sonuçlarını değerlendirmesiyle altı haftanın en büyük yükselişini gerçekleştirdi.

Stoxx 600, Londra'da saat 16:30 itibariyle yüzde 2.3 yükselerek 344.49 seviyesine ilerledi. Tüm sektör grıpları yukarı tırmanırken, sigortacılık sekötürü tırmanışa öncülük etti. Euro dolar karşısında, ABD'de faiz artırım olasılığının yükselmesinin, denizaşırı ihracat yapan Avrupalı şirketlere yaramasıyl, iki aya yakın sürenin düşüğüne geriledi. Morgan Stanley'e göre, bölgedeki firmalar satışlarının yaklaşık yarısını yurtdışına yapıyor ve bu oran ABD ve Japonya'dan daha fazla.

Philedelphia Fed Başkanı Patrick Harker, dün 2016'da iki ya da üç faiz öngördüğünü ve ekonominin yeterli gücü göstermesi takdirinde Haziran ayında faiz artırımının mantıklı olduğunu söyledi. San Francisco Fed Başkanı John Williams ise bu yıl iki ya da üç faiz artırımının doğru olacağını söylemişti. 

Bonn, Almanya'da Deutsche Postbank AG stratejisti Heinz-Gerd Sonnenschein, "Dolardaki yükselişin Avrupa hisselerine büyük yardımı olurdu." dedi ve "İnsanlar piyasanın dibi görüğ görmediğini test ediyor ve kenarda çok fazla para duruyor. Belki yatırımcılar tekrar geri dönmeye hazırdır. Boğa yönlü bir piyasada olduğumuzu söylemezdim ancak Fed'in faiz artırımına gidebilecek olmasıyla bile, bu ay oldukça sakin bir işlem geçirdik." diyerek görüş bildirdi.