Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(22:15'te güncellendi)

Petrol, ABD petrol verisinin stokların ve üretimin azalarak küresel fazlalığı hafiflettiğini göstermesinin ardından yedi ayı aşkın sürenin zirvesine yükseldi

Enerji Enformasyon İdaresi'nin açıkladığı veriye göre ham petrol stokları 4.23 milyon varil düşerek, Bloomberg anketine katılan analistlerin tahminlerini ikiye katladı. Üretim Eylül 2014'ün en düşük seviyesine geriledi.

Kansas'ta Tortoise Capital Advisors'un 14.1 milyar dolarlık petrol bağıntılı varlıklarının yönetimine yardımcı olan Matt Sallee, "Bu boyutta bir çekilme görmek güzel." dedi ve "ABD stokları genel olarak yaz ayının sonlarına kadar istikrarlı bir düşüş göstermeli." diyerek görüş bildirdi.

Petrol yılın başlarında 12 senenin en düşük seviyesini görmesinin ardından, Nijerya'da ve ABD dahil OPEC dışı üreticilerdeki arz düşüşü ile birlikte küresel arz fazlasının azalacağı beklentisine bağlı olarak yüzde 80 yükseldi. Bloomberg'in anketine katılan 27 analistin bir hariç tümüne göre, Petrol İhraç Eden ülkeler Topluluğu (OPEC), 2 Haziran'daki toplantısında, Suudi Arabistan'ın rakipleri sıkılaştırma politikasına bağlı kalarak, muhtemelen bir üretim hedefi belirlemeyecek.

Temmuz vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında 94 sent yükselerek varil başına 49.56 dolara gelerek 9 Ekim'den bu yana en yüksek kapanışını yaptı. Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 18 altındaydı.

Temmuz vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında 1.13 dolar ya da yüzde 2.3 yükselerek varil başına 49.74 dolara kadar çıkarak, 3 Kasım'dan bu yana en yüksek kapanışını gerçekleştirdi.

 

(22:15'te güncellendi)