Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Asya hisse senetleri, ABD ekonomisinin faiz artırımını kaldıracak denli güçlü olduğu yolundaki iyimserliğin küresel hisse senetlerine alım getirmesi ile birlikte değer kazandı ve bunun sonucu, bölge hisse senetlerinin gösterge endeksi bir ayı aşkın sürenin en büyük iki günlük yükselişini gerçekleştiri.

MSCI Asya Pasifik Endeksi, küresel rallinin ABD hisselerinin yaklaşık bir ayın en yüksek seviyesinden kapanmasına yardımcı olmasının ardından, yüzde 0.7 yükselerek, Tokyo saati ile 09:05'te 127.62 seviyesine çıktı. Endeks Çarşamba günü yüzde 1.5 ile 19 Nisan'dan bu yana en güçlü yükselişini gerçekleştirdi ve yedi haftanın en düşük seviyesinden toparlandı. MSCI Tüm Ülkeler Dünya Endeksi, dünyanın en büyük ekonomisi ABD'de artan güçlenme işaretlerinin Fed'in gelecek ayki toplantıda faiz artırımına gitmesinden duyulan endişeleri azaltması ile birlikte, yükselişini üçüncü güne taşıdı.

Tokyo'da Ichiyoshi Asset Management Co.'dan Mitsushige Akino, "Piyasalar şimdi ABD faiz artırımını daha fazla kabulleniyor," dedi ve "Düşünce şu; faiz artırımı ABD ekonomisinin büyümesini durdurmayacak, ancak eğer küresel ekonomi yavaşlarsa, politikalarını değiştirmek için sebepleri olacak" şeklinde görüş bildirdi.

Fed yetkililerinden gelen şahin yorumlar ve geçen hafta açıklanan Fed Nisan ayı toplantı tutanaklarının yanında iyileşen ABD verileri, ABD merkez bankasının yakında faiz artırıacağı spekülasyonunu güçlendirdi. Fed'in haziran ayında faiz artırımına gitme olasılığı, geçen Pazartesi seviyesi olan yüzde 4'ten yüzde 34'e yükseldi ve Temmuz sonuna kadar faiz artırımı olasılığı yüzde 50'yi aştı. Fed Başkanı Janet Yellen CUma günü, Asya ve Avrupa piyasalarının kapanmasının ardından, Harvard Üniversitesi'nde konuşma yapacak.

Avustralya'da S&P/ASX 200 Endeksi yüzde 0.4 ve Yeni Zelanda'da S&P/NZX 50 Endeksi yüzde 0.3 yükseldi. Güney Kore'de Kospi Endeksi de yüzde 0.3 tırmandı. Japonya'da Topix ENdeksi yüzde 1.1 tırmandı. Çin'de Şanghay Bileşik Endeksi hafifçe yükseldi.