Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

İngiltere ekonomisi 2016'nın ilk çeyreğinde yüzde 0.4 büyüyerek beklentiyi karşılarken, tüketim harcamaları ilk çeyrekte Avrupa Birliği'nden ayrılma konusundaki referandumun oluşturduğu belirsizliğe karşı dayanıklı seyretti.

Hanehalkı harcamaları neredeyse son 1 yılın en hızlı yükselişini kaydederek yüzde 0.7 artış gösterdi. Hanehalkı harcamalarındaki artış ihracat ve işletme yatırımlarındaki düşüşü telafi etti. Ekonomik büyüme 2015'in son çeyreğindeki yüzde 0.6 seviyesinden 2016'nın ilk çeyreğinde yüzde 0.4'e geriledi. İngiltere büyümesine ilişkin ilk beklenti de büyümenin yüzde 0.4 olduğu yönündeydi ve bu beklentide bir değişikliğe gidilmemiş oldu.

İngiltere ekonomisinin ilk çeyrekte sergilediği karmaşık resim 23 Haziran'daki referandumun ekonomiye ne kadar zarar verebileceği konusunda tartışmaları alevlendirebilir. Referandumun oluşturduğu belirsizlik işe alım ve yatırımlarda etkili olabilir. Brexit yandaşları, İngiltere'de tüketicilerin sağlıklı olduğunu ve daha geniş çaplı bir yavaşlamanın küresel büyümede zayıflama görülmesi durumunda zaten gerçekleşebileceğini düşünüyor.