Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

St. Louis Fed Başkanı James Bullard Perşembe günü Singapur'da yaptığı konuşmada, Pazartesi günü Beijing'de yaptığı konuşmayı tekrar ederek, güçlü istihdam piyasasının para politikasında normalleşmenin yavaş olması lehine olduğunu söyledi.

"FOMC bir yıl önce yüzde 3 büyüme bekliyordu" diyen Bullard, FOMC'nin değişikliklere adapte olması gerektiğini söyledi.

Haziran faiz artırımına yönelik piyasa beklentilerinin "ciddi miktarda olumlu" olduğunu belirten Bullard, FOMC'nin yavaş normalleşme stratejisi kademeli olduğunu belirtti.

Bullard, Fed'in dünya ve ABD'deki gelişmelere göre faiz artımı temposuna karar verebileceklerini ifade ederken, Brexit'in küresel finansal bir olay olmadığını ancak öyle olduğu algısının oluştuğunu söyledi. Bullard, sadece para politika ayrışmasının doların güçlenmesi için yeterli olmayacağını belirtti.

Bullard, "FOMC Aralık-Ocak noktasal grafik tahminlerinde fazla iyimser davrandı. Noktasal grafik ile yönlendirilme yapılmasaydı Fed bu kargaşadan kaçınabilirdi." dedi.

Bullard, "ABD'de düşük üretkenlik artışı konusunda endişeliyim. Fed'in üretkenlik artışı konusunda yapabileceği bir şey yok. Teknolojinin üretkenliği ne zaman artıracağı net değil" yorumunda bulunarak, istihdam piyasasının gelecek enflasyonu nasıl etkileyeceği net olmadığını, Enflasyon korumalı tahvil piyasası iyi ve kullanışlı bir gösterge olduğunu söyledi. Bullard, M2 para arzı büyümesinin geçtiğimiz yıllarda fazla mütevazi olduğunu belirtti.

Bullard, bu hafta verdiği mülakatta Haziran ya da Temmuz faiz artırımının kesin olmadığını ifade etmişti. 

Bullard, ABD ekonomisinin tam istihtamda veya ötesinde olduğunu söyleyerek, istihtam piyasasının "Fed'in bir hamle yapması için muhtemelen en iyi argüman olduğunu" belirtmişti.

2008'den bu yana St. Louis Fed'in başında bulunan Bullard'ın bu yıl FOMC'de oy hakkı bulunmuyor.