Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Fed Guvernörü Jerome Powell, Washington'da yaptığı konuşmada faiz artırımının oldukça yakın olabileceğini söyleyerek, faiz artırımından yana olan diğer merkez bankası başkanlarının düşüncelerine katıldı.

Powell konuşmasında, "Gelecek verilere ve gelişen risklere bağlı olarak, bir diğer faiz artırımı yakın bir zamanda gerçekleştirilebilir." dedi ve faiz artırımının kademeli olması gerektiğini sözlerine ekledi. Bunun yanı sıra faiz artırımında çok uzun süre beklenmemesi gerektiğini ancak acele de edilmemesini söyleyerek, FMOC toplantısı öncesi önemli verilerin olduğunu ifade etti.

Jerome Powell ve diğer Fed üyeleri 14-15 Haziran günü Washington'da yapacakları toplantıda, Aralık ayından beri ilk defa faiz artırıp artırmamayı tartışacaklar. Geçtiğimiz günlerde bir grup Fed başkanı yaptıkları açıklamalarda, ABD'de büyümenin devam etmesi ve küresel risklerin azalması halinde, Haziran ya da Temmuz aylarında faiz artırımına gidilmesinden yana olduklarını açıklamışlardı.

Powell, istihdam piyasasındaki güce dikkat çekerken, tüketici harcamaları ve üretimdeki hayal kırıklığı yaratan verileri de dikkate aldı. Ayrıca, doların Fed'in takip etmek zorunda olduğu unsurlardan biri olduğunu söyledi.

Fed Guvernörü "Yakın vadede, benim temel beklentim ekonomimizin yüzde 2 civarında büyüme yolunda devam edeceği yönünde. Uzun vadede ise güçlenen talep yükselen yatırımı desteklemeli ve verimliliği yukarı çekmeli." dedi.

Powell küresel ekonomik ve finansal durumların son aylarda geliştiğini söyledi ancak yine de ABD'yi engelleyebilecek birkaç risk faktörünün devam ettiğini belirtti. Özellikle Çin'de teşvik önlemlerinin büyümeyi desteklemek için olmakla beraber hali hazırda dikkate değer boyuttaki borcu da büyüttüğünü söyledi.