Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Petrol, küresel arz kesintilerinin piyasa fazlasını azaltmasının ardından, ABD'de stok ve üretimin düşmesinin fiyatlardaki yükselişi hızlandırması ile birlikte, üst üste üçüncü haftayı da kazançla geçmeye yöneldi.

Vadeli petrol kontratları New York'ta yüzde 0.6 geriledi ve bu haftanın kazancını yüzde 3'e daralttıç Brent petrolü Londra'da Perşembe günü son altı ayda ilk kez varil başına 50 doların üzerini gördü. ABD'de Çarşamba günü açıklanan resmi verilere göre, petrol stokları geçen hafta 4.23 milyon vaaril düştü ve üreteim 11 hafta üst üste geriledi. Midwest ve Rocky Mountain boru hattı işletmecileri, Kanada'daki orman yangınının ardından arzın azalması ile birlikte, petrol geçiş ücretlerini düşürdü.

Petrol fiyatları, Şubat ayında 12 yılın en düşük seviyesini görmesinin ardından, Nijerya ve ABD dahil OPEC dışı ülkelerdeki üretim düşüşlerinin küresel arzın daralacağı beklentilerini güçlendirmesinin etkisiyle yüzde 85'in üzerinde yükseldi. Petrol İhraç Eden ülkeler Topluluğu (OPEC), Bloomberg'in anketine katılan analistlerin tahminlerine göre, 2 Haziran'daki toplantıda bir üretim hedefi belirlemeyerek, Suudi Arabistan'ın rakipleri sıkıştırma politikasını devam ettirecek.

Melbourne'de IG Ltd. analisti Angus Nicholson, "Varil başına 50 dolar seviyesi şu anda piyasa için psikolojik seviye," dedi ve Son dönemdeki rallinin büyük bölümü, Kanada'daki orman yangını ve Nijerya'daki olaylardan kaynaklandı. Bir noktada bir geri çekilmenin kaçınılmaz olduğunu düşünüyorum" şeklinde görüş belirtti.

Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 29 sent düşerek, Hong Kong saati ile 09:24'te varil başına 49.19 dolara geriledi. Kontrat Perşembe günü, önceki üç seansta yüzde 3.8 yükselmesinin ardından, 8 sent düşerek 49.48 dolardan kapandı. Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yaklaşık yüzde 78 altındaydı.

Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 38 sent ya da yüzde 0.8 düşerek varil başına 49.21 dolara indi. Kontrat Perşembe günü, 50.51 dolara kadar çıktıktan sonra, 15 sent düşüşle 49.59 dolardan kapandı. Fiyatlar bu hafta yüzde 1 yükseldi. Küresel gösterge Brent petrolü, ABD göstergesi WTI'a göre 3 sent primli işlem gördü.