Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(23:10'da güncellendi) 

Fed Başkanı Janet Yellen'ın gelecek aylarda faiz artırımının uygun olabileceğini açıklamasının ardından, dolar yükselişini genişletirken, hazine tahviller düştü. Küresel hisse senetleri Mart ayından beri en iyi haftasına yönelmesiyle kazançlarını geriletti.

Harvard Üniversitesi'nde konuşan Yellen, Fed'in faiz artırımını gelecek ay yapacağına dair açık bir imada bulunmadı. Petrol fiyatları, altı ay sonra ilk defa 50 dolara yükseldikten sonra düştü. Dolar önemli para birimlerinin neredeyse tamamı karşısında güçlenirken, İngiliz poundu, Brexit oylamasından hayır çıkacağı yönündeki iyimserliğin yükselmesiyle kazançlarını ikinci haftaya taşıdı. Gelişen piyasa hisse senetleri altıncı gününde beşinci kez yükselerek, Ağustos ayından beri en uzun haftalık düşüşünü durdurmaya yöneldi.

Milwaukee'de Robert W. Baird & Co. kurumsal hisse senedi satışları traderı ve idari direktör Michael Antonelli, "Diğer Fed yetkililerinden bir hafta boyunca, FOMC üyelerinin tonunun özellikle güvercin olmadığını gördük. Yellen'ın açıklamaları daha çok bir doğrulama gibiydi." dedi.

- Hisse senetleri

MSCI Tüm Ülkeler Dünya Endeksi, New York'ta saat 14:11 itibariyle hafif değişerek, haftalık artışını yüzde 2.1'de bıraktı. S&P 500 Endeksi yüzde 0.4 yükselerek 2,100 seviyesinin hemen altında kapattı.

Bankalar tahvil faizleriyle birlikte sıçradı. Citigroup Inc. ve Bank of America Corp. yükseldi. Alphabet ise Google'ın Oracle Corp. ile olan davasında jürinin şirketin java kullanımının adil olduğuna karar vermesiyle yüzde 1.2 yükseldi.

Stoxx Europe 600 Endeksi kazançlarını dördüncü güne taşıdı ve 20 Nisan'dan beri en yüksek seviyesine yükseldi. MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi yüzde 0.7 yükselerek, altı hafta sonra ilk haftalık kazancına yöneldi.

-Para birimleri

Bloomberg Dolar Spot Endeksi yüzde 0.5 yükselerek iki günlük düşüşünü durdurdu. MSCI Gelişen Piyasalar Para Birimi Endeksi, yüzde 0.3 yükselerek üç haftalık düşüş serisini durdurdu. Rusya rublesi ve Güney Kore wonu, yüzde 0.9'dan fazla yükselerek kazançlara öncülük etti.

Petrol ihrac eden ülkelerin para birimleri, petrol fiyatlarının düşmesiyle haftalık kazançlarını düşürdü. Kanada doları, Norveç kronu, Brezilya rali en az yüzde 0.3 zayıfladı.

Pound dolar karşısında yüzde 0.7 güçlenerek 16 önemli para birimi içersinde en iyi ikinci yükselişi gerçekleştirdi.

- Emtia

Petrol, Kanadalı üreticilerin yangınların ardından üretime başlamasıyla üçüncü haftalık kazancını azalttı. Batı Teksas petrolü yüzde 0.3 düşerek varil başına 49.33 dolara gerileyerek, haftalık kazancını yüzde 3.2'ye düşürdü.

Spot altın yüzde 0.8 düşerek 1,211.40 seviyesine gerileyerek sekiz günlük kayıp gerçekleştirdi. Altın, yatırımcıların daha yüksek borçlanma maliyeti beklemesiyle Kasım ayından beri en uzun aylık kaybına doğru yöneldi.

-Tahviller

ABD hazine tahvil faizleri, Yellen'ın konuşmasının ardından 2 baz puan yükselerek yüzde 1.85'e gelirken, aynı yıl vadeli Alman tahvilleri 1 baz puan düşerek yüzde 0.14'e geldi. 

Gelişen piyasaların sıçramasıyla, Rusya ve Katar 2013'ten beri ilk defa uluslararası tahvil piyasasına geri dönüş yaptı. Rusya'nın 2026 vadeli 1.75 milyar dolarlık tahvilleri işlemlerin ilk günü yükseldi. Katar 

(23:10'da güncellendi)