Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Gelişen piyasa hisse senetleri, bölgesel gösterge endeksin bir aydan uzun bir sürenin ilk haftalık kazancına yönelmesiyle, tırmandı. Fed Başkanı Yellen'ın Cuma günü gerçekleştireceği konuşmasının ABD borçlanma maliyetleri konusuna daha fazla ışık tutabileceği yönündeki yatırımcı beklentileri gelişen piyasa hisselerine ilişkin iyimserlikte etkili oldu.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi, Hindistan ve Tayvan hisse senetlerinin öncülüğünde, ardı ardına üçüncü günde de yükseldi. Taipei'de Advanced Semiconductor Engineering Inc. hisseleri, Taiex Endeksi'ni bir ayın zirvesine taşıyan bir şirket birleşme haberi ardından, 1995 yılından bu yana en güçlü yükselişini gerçekleştirdi. S&P BSE Sensex Endeksi, Asya'nın en iyi performans gösteren endeksi oldu. Çin'de Şanghay Bileşik Endeksi, 2012 yılından bu yana görülen en uzun yükselişine hazırlandı. Gelişen piyasa paraları, Mayıs ayının ilk haftalık yükselişine hazırlandı.

Gelişen piyasa hisseleri, küresel piyasaların daha yüksek ABD hisselerine dayanıklı olduğu yönündeki iyimserlikle haftalık kayıplarına ara verdi. Fed Başkanı Janet Yellen, Cuma günü Harvard Üniversitesi'nde yapacağı konuşmada faiz artırımının zamanlamasına ilişkin ipuçları verebilir. Fed fonlama oranı vadeli kontratlarına göre Haziran ayında faiz artırımına gidilmesi ihtimali yüzde 28 düzeyinde bulunuyor.

Manila'da BDO Unibank Inc. baş piyasa stratejisti Jonathan Ravelas, “Piyasalar ipuçları için Yellen'ın bugünkü konuşmasını dinleyecek” dedi.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi Hong Kong saatiyle 12:19'da yüzde 0.3 yükseldi 805.32 seviyesine tırmanarak kazançlarını üçüncü güne taşıdı. Gösterge 20 Mayıs'tan bu yana yüzde 2.6 yükselerek, Ağustos'tan beri en uzun olan beş haftalık düşüş sürecini sonlandrımaya hazırlandı.