Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Wiesbaden'deki Federal İstatistik Ofisi'nden Pazartesi yapılan açıklamaya göre, enflasyon oranı yüzde 0 seviyesine yükseldi. TÜFE'deki gerçekleşme Bloomberg'in derlediği ankete katılan ekonomistlerin medyan beklentisi olan yüzde -0.1 seviyesinin üzerinde geldi. Fiyatlar bir önceki aya göre yüzde 0.4 artış gösterdi.

Avrupa'nın en büyük ekonomisi Almanya'dan gelen enflasyon verisi, bu hafta Viyana'da para politikası toplantısı gerçekleştirecek olan Avrupa Merkez Bankası (AMB) yetkilileri için euro bölgesi enflasyon görünümünün iyileşmekte olduğuna dair yeni bir işaret oldu. AMB Başkanı Mario Draghi'nin Mart ayında parasal genişleme programını üçte bir oranında artırarak 80 milyar euroya çıkararak mevduat oranını sıfırın altında daha da düşürmesinin ardından, AMB yetkililerinin Viyana'daki toplantıda teşvik planını sabit tutması bekleniyor.

Perşembe günü AMB'nin güncelleyeceği ekonomik projeksiyonlar AMB teşviklerinin etkileri hakkında ipuçları verecek.
AMB Başkan Yardımcısı Vitor Constancio geçtiğimiz hafta yaptığı konuşmada, AMB'nin artan teşvikleri ve yükselen petrol fiyatlarının etkisiyle, 2018 itibariyle yüzde 2'nin hemen altındaki enflasyon hedefine ulaşılacağı konusunda iyimser olduğunu söylemişti. Euro bölgesi enflasyonu 2013 başından bu yana AMB'nin fiyat istikrarı tanımıyla uyumlu değil.

Almanya verisi öncesinde, ekonomistler euro bölgesi enflasyonunun Nisan'daki yüzde -0.2 seviyesinden Mayıs'ta yüzde -0.1'e yükseleceğini tahmin ediyordu. Eurostat euro bölgesi enflasyon verisini Perşembe günü açıklayacak.

AMB, Mart'ta euro bölgesi enflasyonunun bu yıl içerisinde ortalama yüzde 0.1 düzeyinde olacağını ve enflasyonun 2018'de yüzde 1.6 seviyesine çıkacağını tahmin etmişti.