Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(23:25'te güncellendi) 

ABD hisse senetleri, güçlü tüketici harcamaları verisinin Fed'in yazın faiz artıracağı yönündeki beklentileri desteklemesiyle düşerken, petrol son 5 yıldaki en uzun aylık kazanç serisine tutundu.

Gelişen piyasa hisse senetleri, ABD ekonomisinin Fed'in faiz artırımına dayanabileceğine ilişkin iyimserliğin gelişen ülke ihracatçı şirketlerinin görünümünü iyileştirmesi ile birlikte, üç ayın en yüksek kapanışına yöneldi.

Çin hisse senetleri, MSCI Inc.'nin yuan bazında hisse senetlerini gelecek ay küresel gösterge endekslerine koyacağı spekülasyonuna bağlı olarak, Mart ayından bu yana en hızlı artışını gerçekleştirdi. Suudi Arabistan ve çek Cumhuriyeti'nde de hisse senetleri değer kazandı. Yüksek getirili varlıklara yönelik talep son bir haftada, yükselen petrol fiyatlarının, Fed'in faiz artırımına yaklaştığına ilişkin endişeleri hafifletmesi ile birlikte yükseldi. Gelişen piyasa apralarını içeren endeks fazla değişmedi ve Ağustos ayından bu yana en kötü aylık performansına yöneldi.

Singapur'da ABN Amro Bank NV kıdemli Döviz stratejisti Roy Teo, "Güçlü petrol fiyatları gelişen piyasa varlıkalrına yönelik güveni artırıyor ve bu güven ayrıca, ABD ekonomisindeki iyileşmenin gelişen piyasalr için olumlu olduğu yolundaki görüşten de destek buluyor," dedi ve "İleriye bakıldığında, Fed'in faiz artırım hızı ve Çin'de ekonomik büyüme gelişen piyasa varlıklarını etkileyecek" şeklinde görüş bildirdi.

S&P 500, New York'ta saat 16:00 itibariyle yüzde 0.1 düşerek 2,097.03 seviyesine geriledi. Endeks Mayıs ayında yüzde 1.5 yukarıda seyrediyor. Stoxx Europe 600 Endeksi ise bankacılık hisselerindeki kayıpların öncülüğünde yüzde 0.8 geriledi.

Batı Teksas petrolü, yatırımcıların Perşembe günü yapılacak OPEC toplantısını beklemesiyle, Cuma günkü kapanışından yüzde 1 düşerek varil başına 48.83 dolara geriledi.

Altın, son dokuz günde yaklaşık yüzde 6 düştükten sonra, yüzde 0.8 yükselerek ons başına 1,215.23 dolara sıçradı.

Bloomberg Dolar Endeksi dalgalandı. Endeks Mayıs ayı için yüzde 3.5 yukarıda seyrediyor. 

(23:25'te güncellendi)