Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneğinin (MÜSİAD) sanayi ve hizmet sektörlerini içeren Satınalma Müdürleri Bileşik Endeksi (SAMEKS) mayıs ayında bir önceki aya göre 2,4 puan azalarak 53,3 puana geriledi.

MÜSİAD tarafından hazırlanan SAMEKS'in mayıs ayı sonuçları açıklandı.

SAMEKS Bileşik Endeksi mayıs ayında bir önceki aya göre 2,4 puan azalarak 53,3 puana geriledi. SAMEKS Bileşik Endeksi 53,3 puanlık değeriyle üst üste 10 ay 50 referans puanını üzerinde yer aldı ve mayıs ayında ekonomik aktivitenin canlılığının sürdürdüğüne işaret etti.

SAMEKS Sanayi Endeksi mayıs ayında bir önceki aya göre 4,3 puan azalarak 57,7 seviyesine geriledi. Alt endekslerden satın alımda 8,9 puan, yeni siparişte 8,6 puan, üretimde 4,3 puan ve istihdamda 4,0 puan olarak gözlenen azalışlar, sanayi sektörünün hız kaybetmesinin en önemli belirleyicileri oldu. Nihai Mal Stokundaki 6,6 puan ve tedarikçilerin teslimat süresindeki 6,9 puanlık artışlar ise sanayi sektöründeki düşüşü sınırlandırdı.

Nisan ayında sırasıyla 9,4 ve 14,6 puan artış kaydeden üretim ve satın alım alt endeksleri, mayıs ayında yeni siparişlerin 8,6 puan ivme kaybetmesiyle düşüşe geçti ve bu durum istihdamdaki artış hızının yavaşlamasına, nihai mal stokunun ise artışına neden oldu.Mayıs ayında gözlenen bu azalışa rağmen, SAMEKS Sanayi Endeksi, 50 baz puanının üzerinde yer almaya devam etti ve sanayi sektöründe ekonomik aktivitenin canlılığına işaret etti.

SAMEKS Hizmet Endeksi de 2016 yılı mayıs ayında, bir önceki aya göre 1,6 puan azalarak 51,5 değerine indi. Alt endekslerden iş hacmindeki 4,8 puan, satın alımdaki 4,5 puan ve istihdamdaki 0,4 puan olarak gözlenen azalışlar, hizmet sektörünün hız kaybetmesinin en önemli belirleyicileri oldu. Nihai mal stokundaki 5,6 puan ve tedarikçilerin teslimat süresindeki 2,3 puan olarak görülen artışlar ise hizmet sektöründeki azalışı sınırlandırdı.