Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Altın fiyatları, Fed politika yapıcılarının önümüzdeki aylarda faizi artırıp artırmamaya yönelik kararını şekillendirebilecek, aralarında istihdamın da bulunduğu bu hafta açıklanacak bir dizi ekonomik veri öncesi, yükselişini ikinci güne taşıdı.

Altının onsu spot piyasada yüzde 0.4 yükselişle 1,220.03 dolara kadar çıktıktan sonra, Singapur saati ile 10:40'ta 1,218.35 dolara geldi. Metal Mayıs ayında yüzde 6.1 düşerek Kasım'dan bu yana en büyük aylık kaybını gerçekleştirdi.

Altının geçen ayki kötü performansı, yatırımcıların daha sıkı para politikası ihtimalini güçlendiren verileri ve Fed yetkililerinin açıklamalarını değerlendirmeleri ile birlikte, bu yılki kazancın yüzde 15'e daralmasına neden oldu. Hazian ya da Temmuz aylarında faiz artırımı olasılıklarının artması Mayıs ayında doların güçlenmesine neden oldu ve bu durum, yatırımcısına faiz ödemesi yapmayan altının diğer varlıkalra göre cazibesinin azalmasına neden oldu. ABD ekonomisinin durumunu gösteren bir anket olan Fed Bej Kitabı Çaarşamba günü açıklanacak ve ardından dikkatler  Cuma günkü tarım dışı istihdam verisine çevrilecek. Fed Başkanı Janet Yellen 6 Haziran'da Philadelphia'da konuşma yapacak.

Singapur'da GoldSilver Centrl Pte idari direktörü Brian Lan, "Yatırımcıların büyük bölümü, Fed'in faiz artırımına ilişkin işaretler bulmak için Yellen'ın gelecek haftaki konuşmasını izleyecek," dedi ve "Bu konuşmaya kadar, Çarşamba ve Cuma günleri açıklanacak ekonomik veriler şaşırtmazsa, fiyatlarda çok fazla hareket beklemiyoruz" şeklinde görüş bildirdi.

Ons altının Salı günkü yükselişi, ABD'de Tüketici Güveninin beklenmedik bir şekilde düştüğünü ve imalat sanayi göstergesinin zayıfladığını gösteren verilerin ardından gerçekleşti.

Australia & New Zealand Banking group Ltd., bilgilendirme notunda, ABD'de imalat sanayi göstergelerinin hayalkırıklığı yarattığına dikkat çekerek, "Altın fiyatları, piyasanın ABD verilerinin zayıf tarafına bakmayı seçmeleri ile birlikte, son 10 günde ilk kez yükseldi," dedi.

Altın destekli exchange traded fonlarındaki (ETF) altın varlıkları, Bloomberg'in derlediği verilere göre, Salı günü fazla değişmeyerek 1,842.9 tonda kaldı.

Çin'de bugün açıklanan resmi imalat sektörü verisi Mayıs ayında üçüncü ay üst üste koşulların iyileştiğini gösteren seviyenin üzerinde çıktı ve bu durum, dünyanın iknci en büyük ekonomisinde son istikrar işaretlerine katkıda bulundu.

Çin'de, Şanghay Altın Borsası'nda işlem gören yüzde 99.99 saflıktaki altının gramı yüzde 0.7 yükselerek 258.80 yuana (ons başına 1,221.87 dolar) çıktı.

Gümüş, Mayıs ayında yüzde 10 düşerek Eylül 2014'ten bu yana en büyük aylık kaybını gerçekleştirdikten sonra, yüzde 0.3 yükselerek ons başına 16.0450 dolara ulaştı.