Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(23:20'de güncellendi)

Küresel hisse senetleri düştü, dolar geriledi ve tahviller, finansal piyasaların tonunu önümüzdeki altı ay için belirleyici olacak olaylar öncesi, güçsüz ekonomik verinin küresel büyüme endişelerini yeniden alevlemesiyle yükseldi.

Dolar, Fed raporunun istihdam piyasasının Nisan ortasından beri daraldığını göstermesinin ardından, iki yılı aşkın sürenin en iyi ayından düştü. S&P 500, yüzde 0.6'lık kayıplarını silerek, 2,100 seviyesinin üzerine tırmanmanın yollarını aradı. Bloomberg Emtia Endeksi metallerdeki satışların hafiflemesiyle pozitife döndü. Ham petrol fiyatları, yarınki OPEC toplantısı öncesi 49 doların üzerine çıktı.

Küresel piyasalar, Avrupa Merkez Bankası ve OPEC toplantıları öncesinde Haziran ayına temkinli başladı. Yatırımcılar, Fed'in faiz artırım olasılığına yön verecek olan Cuma günkü istihdam verisi öncesi, sürpriz bir şekilde iyi gelen ABD imalat versini ve Asya ile Avrupa'dan gelen güçsüz rakamları inceledi. Fed'in bej kitabı ülke genelinde son altı haftada ılımlı büyüme olduğunu gösterdi.

Sit Investmen Associates kıdemli portföy yöneticisi Bryce Doty, "Gün boyunca, insanlar imalat rakamları arkasındaki bazı detayları düşünmeye başladı ve gelecek birkaç gün içindeki verileri beklemeye başladı." dedi ve "Piyasa bunları absorbe edebilmekte zorlanıyor." diyerek görüş bildirdi.

- Hisse Senetleri


S&P 500, New York'ta saat 16:00 itibariyle yüzde 0.1 yükselerek 2,099.25 puana geldi. Endeks, ABD imalat versinin yüksek gelmesinin ardından yüzde 0.6 kadarlık kayıplarını sildi. Nasdaq Bileşik Endeksi kazançlarını altıncı güne taşıyarak, teknoloji ağırlıklı endekse yüzde 3.8 ekleyen, Şubat 2015'ten beri en uzun rallisini kaydetti.

Stoxx Europe 600 Endeksi, yüzde 1 düşerek 19 Mayıs'tan beri en büyük gerilemesini kaydetti. Madencilik bağıntılı şirketler emtia fiyatlarının düşmesiyle endeksteki 19 sektör grubu arasındaki en büyük kayıpları gerçekleştirdi.

- Para Birimleri

Bloomberg Dolar Spot Endeksi, Mayıs ayında yüzde 3.7 yükselmesinin ardından yüzde 0.4 düştü. Euro, Avrupa Merkez Bankası toplantısı öncesi dolar karşısında yüzde 0.5 değer kazandı. Yen ise, Başbakan Abe'nin "güçlü büyüme elde etmek için mali politikayı harekete geçireceğini" açıklamasının ardından yüzde 1.1 güçlendi.

İngiliz sterlini, Guardian tarafından açıklanan anketin Brexit taraftarlarının önde olduğunu göstermesinin ardından, dünkü yüzde 1.1'lik düşüşün sonrası bugün yüzde 0.5 daha gerileyerek 1.4415 seviyesine geldi. Pound'un dolar karşısındaki bir aylık volatilitesini ölçen bir ölçüt yüzde 20 tırmanarak, 2009'dan beri en yüksek seviyesine geldi.

- Emtia

Bloomberg Emtia Endeksi, Brent petrolün pozitife dönmesiyle yüzde 0.5 kadar kaybını sildikten sonra yüzde 0.7 yükseldi. Batı Teksas petrolü varil başına 49.01 dolara geldi. Petrol fiyatları, Şubat ayındaki düşüğünden şimdiye kadar yüzde 85 yukarı fırladı.

Bloomberg anketine katılan analistlere göre, yarın Viyana'da yapılacak OPEC toplantısında Suudia Arabistan'ın rakiplerini zor durumda bırakma politikası nedeniyle bir anlaşma sağlanamayacak.

Altın yatırımcıların aylık ücretleri de içeren bu haftaki ABD verilerini beklemesiyle düşüşünü 11. güne taşıdı. Bakır düştü ve Freeport-McMoran Inc. öncülüğünde madencilik hisseleri geriledi.

(23:20'de güncellendi)