Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

İsviçre ekonomisi devlet harcamalarının gerilemesiyle yılın ilk çeyreğinde beklenmedik şekilde hız kaybetti.

Çarşamba günü Bern'de Ekonomik İşler Sektreterliği'nden yapılan açıklamaya göre, GSYİH 2016'nın ilk çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre yüzde 0.1 artış gösterdi. 2015'in son çeyreğinde İsviçre ekonomisi yüzde 0.4 büyümüştü. Bloomberg'in derlediği ankete katılan ekonomistlerin beklentisi İsviçre ekonomisinin ilk çeyrekte yüzde 0.3 büyüyeceği yönündeydi. Öte yandan, büyümenin detaylarına bakıldığında devlet harcamalarının yüzde 0.8 gerilediği görüldü.

İsviçre ekonomisi, yaklaşık bir önce İsviçre Merkez Bankası'nın (SNB) 1.20 seviyesindeki euro frank tavanını kaldırmasının ardından toparlanmaya çalışıyor. İsviçre para biriminin güçlenmesiyle ihracatın zarar görmesiyle talep yurtiçi tüketimle yön bulmaya başladı. İsviçre ekonomisine dair veriler ekonominin yılın başında ivme kazandığını gösteriyordu.

UBS'in Zürih'teki ekonomisti Alessandro Bee, "Hafif bir büyüme görüyoruz. Ancak, İsviçre ekonomisi bizim düşündüğümüz potansiyel büyümesinin çok uzağında. Bu rakamlar gösteriyor ki frank şokundan sonra toparlanma kademeli olacak" dedi.
Frank euro karşısında bu yıl yüzde 1.5 değer kaybederken, bir aydan uzun bir süredir 1.10 seviyesinden daha zayıf seyrediyor. TSİ 9:54'te İsviçre frangı yüzde 0.07 düşüşle 1.10577 seviyesinden işlem görüyor.