Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Altın fiyatları, Avrupa Merkez Bankası'nın (AMB) bugünkü toplantısı ve Cuma günü açıklanacak ve Fed'in faiz kararında etkili olabilecek istihdam verileri öncesi, yatırımcıların dikkatlerini küresel para politikasına ilişkin işaretlere çevirmeleri ile birlikte tyukarı yönde hareket etti.

Ons altın spot piyasada yüzde 0.3 yükselerek ons başına 1,216 dolara kadar çıktıktan sonra, Singapur saati ile 11:20'de 1,215.38 dolara geldi. Haziran ayı, altın için, şu ana dek, yüzde 6.1 değer kaybetti,ği Mayıs ayına nazaran daha sakin geçiyor.

Altının onsu, traderların Haziran ya da Temmuz toplantılarında Fed'in faiz artırımına gideceğine ilişkin bahislerini yükseltmesi ve buna bağlı olarak altının cazibesinin azalması ile birlikte, bu yılki rallisini yüzde 152e daralttı. AMB bugünkü toplantısında muhtemelen mevcut teşvik programına ilave yapmayacak, zira Başkan Mario Draghi negatif faizin büyümeyi başlatacağına olan güvenini daha önce vurgulamıştı. Atlantik'in diğer yakasında, Cuma günü açıklanacak olan tarım dışı istihdam verisi ve Fed Başkanı Janet Yellen'ın 6 Haziran'daki konuşması, 14-15 Haziran'daki Fed toplantısının yaklaşması ile birlikte, dikkatle izlenecek.

National Australia Bank Ltd. ekonomisti Vyanne Lai, "Piyasalarda Fed'in Temmuz ayındaki toplantıda faiz artırımı için tetiği yeniden çekeceğine dair arttan beklentiler mevcut," dedi ve "Muhtemelen Verizon Communications Inc.'deki grevden dolayı, beklenenden daha düşük çıkabilecek istihdam verisi altına geçici bir rahatlama sağlayabilir, ancak bu veri muhtemelen faiz artırtımı görünümünde anlamlı bir değişikliğe yol açmayacak" şeklinde görüş bildirdi. Verizon'da altı hafta süren grev sona erdi.

Çarşamba günü açıklanan veriler, ABD'de faiz artırımı için durumu güçlendirdi. Fed'in Bej Kitap'ına göre, ülkenin büyük bölümünde ekonomi Nisan ortasınan itibaren ılımlı bir şekilde büyüdü ve bunun sonucu işgücü piyasası sıkılaştı. ISM'in açıkladığı imalat sektörü göstergesi, siparişlerdeki artışın desteği ile, Mayıs ayında beklenmedik bir şekilde hız kazandı.

Altın destekli exchange traded fonlarındaki (ETF) altın varlıkları, Bloomberg'in derlediği verilere göre, Çarşamba günü 4.3 ton artarak 1,847.2 tona çıktı.

Çin'de, Şanghay Altın Borsası'nda işlem gören yüzde 99.99 saflıktaki altının gram fiyatı yüzde 0.3 geri çekilerek 257.41 yuana (ons başına 1,217.06 dolar) indi.

Gümüş fazla değişmezken, palladyum yüzde 0.6 ve platin yüzde 0.3 yükseldi.