Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Döviz stratejistleri, dolardaki sıçramanın tarih olduğunu düşünüyor.

Dolar euro karşısında, 2010 yılından bu yana en zayıf ABD istihdam artışı rakamının, Fed'in bu ay faiz artırımına gitme ihtimalini neredeyse ortadan kalndırmasının ardından, son altı ayın en sert düşüşünü gerçekleştirdi. Dolardaki düşüş, Bloomberg'in derlediği verilere göre, son bir yılın en büyük istihdam verisi sonrası hareketiydi.

Londra'da ING Bank NV döviz stratejisti Petr Krpata, "Zayıf tarım dışı istihdam verisi, dolar kazançlarındaki üç haftalık değeri ortadan kaldırdı," dedi ve "Geniş tabanlı ve yoğun satış dalgası gördük ve sıçrama için çok fazla katalizör yok" şeklinde görüş belirtti.

Dolardaki ger.çekilme, stratejistler ve traderlara, Mayıs ayındaki yükselişlerin, dolarda yeni yılın başından bu yana etkili olan aşağı trend içinde sadece bir mola olduğunu işaret ediyor. Euro ve yende süregelen güçlülük, politika yapıcıların ekonomik büyümeyi ve zayıf para birimleri tarafından desteklenecek enflasyonu güçlendirmek isteyen Avrupa Merkez Bankası ve Japonya Merkez Bankası'nın politika yapıcılarını memnun etmeyecek.

Krpata, "Euro ve yen çok benzer faktörleri paylaşıyor," dedi ve "Bu para birimlerinin merkez bankaları, genel olarak, paralarını zayıflatmaya yönelik araç takımnı tüketti" yorumunda bulundu.

Dolar euro karşısında Cuma günü yüzde 1.9 ile 3 Aralık'tan bu yana en hızlı düşüşünü gerçekleştirerek, New York saati ile 17:00'de 1.1367 seviyesine geriledi. Dolar yen karşısında yüzde 2.2 kayıpla 106.53 seviyesine indi. ABD para biriminin 10 önemli para karşısındaki seyrini gösteren Bloomberg DOlar Spot Endeksi yüzde 1.5 düştü ve Nisan'dan bu yana ilk haftalık düşüşünü gerçekleştirdi.