Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Uluslararası yatırımcılar, siyasi alandaki krizlerin etkisi ile Türk Lirası'ndan uzak duruyor olabilir, ancak yerliler böyle bir tereddüt taşımıyor.

Türk hanehalkı ve işletmeler, BDDK verilerine göre, 27 Mayıs itibariyle dört haftalık dönemde, Döviz mevduatlarını bet 5.9 milyar dolar azalttı ve bu tutar 2016 yılının en büyük aylık düşüşü olmaya hazırlanıyor. Bunun sonucu Türk Lirası'na talep arttı ve bu gelişme, Başbakan'ın istifasıyla sonuçlanan siyasi gelişmelerin olduğu dönemde TL'nin değer kaybını yavaşlattı. Böylece, halen geçen ay gelişen piyasa paraları arasında en keskin düşüşü gösteren TL'de kayıplarının daha da derinleşmesi önlendi.

İstanbul'da HSBC Bank AŞ stratejisi Fatih Keresteci, Bloomberg News'a yaptığı değerlendirmede, Eğer yerliler döviz satmış olmasaydı, dolar-lira çok ama çok daha yukarıda olurdu," dedi ve "Yerli yatırımcılar, hem kur zayıfladığı ve hem de güçlendiği zaman, döviz piyasasına ciddi likidite sağlıyor" şeklinde konuştu.

Türk Lirası'na ilişkin bu yeni iştah, kurun Eylül ayında rekor seviyeye çıkmasını sağlayan yatırımcı davranışında değişikliğe neden oldu. Türk bankalarındaki döviz cinsinden mevduatlar bu yıl Nisan ayının sonuna kadar 13.9 milyar dolar yükseldi ve o dönemden bu yana ise bu tutarun üçte biri kadar düştü.

Türk Lirası, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın gücü kendi elinde toplamaya yönelik adımları ve bunun sonucu Merkez Bankası'nın bağımsızlığına ilişkin endişelerin artması nedeniyle, Mayıs ayında halen yüzde 5'in üzerinde değer kaybetti.

Bloomberg News