Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(23:25'te güncellendi)

ABD hisse senetleri tüm zamanların zirvesine doğru yükselirken, devlet tahvillerindeki artış bazı faiz oranlarını rekor düşüklere itti ve gelişen piyasa varlıkları, merkez bankasının küresel büyümeyi canlandırma politikalarına devam etdeceğine dair beklentiyle rallilerini genişletti.

S&P 500 Endeksi yükselerek, Fed in ılımlı ekonomik büyümeyi desteklemeye devam edeceği tahminleriyle tüm zamanların zirvesinden yüzde 0.6 aşağıda seyretti. Avrupa Merkez Bankası, parasal teşviği genişletmek için özel sektör tahvili alımını başlattı ve bunun etkisiyle, yatırım yapılabilir nota sahip şirketlerin tahvillerinin ortalama faizi yüzde 1'in altına indi. Halihazırda rekor düşük seviyede bulunan Almanya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi sıfıra yaklaştı. Gelişen piyasa hisse senetleri ve para birimleri, Çin dış ticaret verilerinin desteği ile yükselişini beşinci güne taşırken, emtia grubu, petrolün 10 ayın en yüksek seviyesine çıkması ve metallerin değer kazanması ile birlikte, çıkışını altını güne yayayrak üç ayın en uzun yükseliş serisini gerçekleştirmeye yöneldi. Avrupa hisse senetleri son iki haftanın en güçlü yükselişinin ardından geri çekildi.

Küresel hisse senetleri 2016 yılının en yüksek seviyeleri yakınında işlem görüyor ve emtia grubunun 25 yılın en düşük seviyesinden toparlanarak boğa piyasasına girmesinin ardından, Şubat ayından beri ralli yaptı. ülke tahvilleri, özel sektör tahvilleri, altın ve gelişen piyasalar da ralli yapıyor ve bu durum, yatırımcıların kötüleşen ABD işgücü piyasasından ya da Dünya Bankası'nın bu yıl için küresel büyüme tahminini düşürmesinden rahatsız olmadığınıo gösteriyor. Merkez bankası teşviği, traderların Fed'in bir süre daha faizi düşük tutacağına ilişkin beklentilerini güçlendirmesi ile birlikte, bu hareketlerin açıklanmasına yardımcı oluyor.

Kopenhag'da Danske Bank A/S baş analisti Allan von Mehren, "İstihdam verisinin ardından, açık bir şekilde, faiz artırımı beklentileri azaldı ve bu durum yatırımcılara carry trade (düşük faizli varlıkların satılıp yüksek faizli varlıkların alımı) için daha fazla boşluk sağladı," dedi ve "Zayıf istihdam verileri ve Fed'in bu yaz faiz artırmayacağı beklentisi -belki Eylül'de olabilir ancak önümüzdeki birkaç aylık dönemde zor-, bariz bir şekilde tahvillere talebi destekliyor" şeklinde görüş bildirdi.

Çin'de ithalat, iki günlük tatil öncesi açıklanan verilere göre, Mayıs ayında yerel para birimi cinsinden geçen yılın aynı ayına göre yüzde 5.1 arttı ve 16 aydır süren düşüş serisini sonlandırdı. Bloomberg'in anketine katılan ekonomistlerin tahminlerinin medyanına göre bu verinin yüzde 2.5 düşmesi bekleniyordu. İngiltere'de sanayi üretimi Nisan ayında beklenmedik şekilde arttı. ABD'de açılan iş sayısı verisi var. Brezilya Merkez Bankası'nın politika toplantısında gösterge faizi değiştirmeyerek dokuz yılın en yüksek seviyesinde bırakması bekleniyor.

- Hisse Senetleri

S&P 500, New York'ta saat 16:00 itibariyle yüzde 0.3 yükselerek 2,119.12 puana ilerledi ve Temmuz'dan beri en yüksek seviyesine ulaştı. Endeks 21 Mayıs 2015'teki 2,130.82 puanlık zirvesinden yüzde 0.6 aşağıda seyrediyor.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi, yüzde 0.9 yükselerek kazancını beşinci güne taşıdı. Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 0.3 düştü.

Stoxx Europe 600 Endeksi ise yüzde 0.5 geriledi. Roche Holding AG ve Novartis AG en az yüzde 0.9 düştü. Seyahat ve tatil şirketleri ve bankalar, endeks ölçütündeki 19 sanayi grubu arasındaki en büyük kayıpları gerçekleştirdi.

- Emtia

Batı Teksas petrolü yüzde 1.3 yükselerek varil başına 51.02 dolara ilerledi. Enerji Enformasyon İdaresi raporuna göre, ABD'deki stoklar geçtiğimiz hafta 3.23 milyon varil azaldı. 

Gümüş vadelileri yüzde 3.9 yükseldi. Altın yüzde 1.5 yukarı tırmanarak, dört günde üçüncü yükselişini kaydetti. 

- Para birimleri

Dolar, traderların gelecek hafta faiz artırımı olasılığını elemesiyle kayıplarını genişleterek, düşüşünü ikinci güne taşıdı. Bloomberg Dolar Spot Endeksi yüzde 0.4 düştü. ABD para birimi euro karşısında yüzde 0.3 düşerek 1.1395 olurken, yen karşısında da yüzde 0.3 düştü ve 107.08 seviyesine geldi.

MSCI Gelişen Piyasalar Para Birimi Endeksi yüzde 0.8 yükselerek, 2 Mayıs'tan bu yana en yüksek seviyesine ulaştı. Güney Afrika randı, yükselem emtia fiyatlarının etkisiyle dolar karşısında yüzde 1.2 güçlendi. Brezilya reali ise yüzde 2.2 yükseldi.

- Tahviller

ABD 10 yıllık hazine tahvil faizleri 2 baz puan düşerek yüzde 1.70'e geldi. Almanya'nın 10 yıllık tahvil faizleri ise yüzde 0.033'e kadar düştü.

(23:25'te güncellendi)