Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Türk hisse senetler, benzerlerine kıyasla, altı yılı aşkın süredir hiç bu kadar ucuz olmamıştı.

Türkiye'nin temel hisse senedi gösterge endeksinin geleekteki fiyat/kazanç oranı ile MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi'ninki arasındaki fark Aralık 2009'dan bu yana en yüksek seviyesine çıktıç Türk hisse senetleri geçen ay, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın gücünü artırmaya yönelik isteğinin başbakanın istifası ve kabinenin yeniden belirlenmesine neden olması ile sonuçlanan siyasi tansiyon ile birlikte iki yılı aşkın sürenin en hızlı düşüşünü gerçekleştirmişti.

Londra'da Renaissance Capital Ltd. araştırma müdürü Michael Harris, Bloomberg News'a yaptığı değerlendirmede, "Şimdilerde Fed Başkanı Janet Yellen'ın ABD'de gelecek ay faiz artırımına gidileceği beklentilerinin düşmesine neden olması ile birlikte, Türk hisse senetleri muhtemelen rallinin ilk safhasında benzerlerine göre daha iyi performans gösterecek" dedi. Türk varlıkları, ekonominin cri işlemler açığının kapatılabilmesi için dış fon girişlerine bağımlı olmasından dolayı ABD para politikası kararlarına duyarlı bir konumda.

Harris, geçen ayki satış dalgası olmasaydı, Türkiye'nin daha iyi performans göstermesine ilişkin durumun güçlü olmayacağını sözlerine ekledi.

Borsa İstanbul'da BIST 100 Endeksi Mayıs ayında, yabancıların 701 milyon dolar ile Kasım ayından bu yana en güçlü hisse satışını yapması ile birlikte 24 milyar dolar kaybetti. Türk hisse senetlerinin 12 aylık dönem için fiyat/kazanç oranı geçen ay, Çarşamba günü itibariyle 8.4 seviyesine yükselmeden çnce 8.1'e kadar indi. Gelişen piyasalar endeksi için bu oran 12.3 seviyesindeydi ve fark 3.9 puan oldu.

Bloomberg News