Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(13:15'te güncellendi)

Altın fiyatları, Avrupa Merkez Bankası'nın (AMB) özel sektör tahvilleri alım programını başlatması ve Fed'in faizi bir süre daha düşük tutacağı beklentilerinin güçlenmesi ile birlikte, merkez bankası politikalarının devam edeceği spekülasyonuna bağlı olarak, üç haftanın en yüksek seviyesi yakınında seyretti.

Altının onsu, Çarşamba günü yüzde 1.5 artarak 1,262.80 dolar ile 17 Mayıs'tan bu yana en yüksek seviyesine kadar çıktıktan sonra, fazla değişmeyerek, Singapur saati ile 14:19'da 1,261.90 dolarda kaldı.

AMB Çarşamba günü özel sektör tahvil piyasasına girdi ve kıtanın en büyük şirketlerinin bazılarının tahvillerini satın aldı. ABD'de, zayıf çıkan istihdam verisi, Fed'in gelecek haftaki toplantısında faiz artırımına gideceğine ilişkin beklentileri ortadan kaldırdı. Traderlar, 15 Haziran'da sona erecek toplantıda Fed'in faiz artırımı olasılığını sıfır olarak görüyor. Fed fon vadelilerine göre, faiz artırımı olasılığı yalnızca Aralık toplantısında yüzde 50'nin üzerine çıkıyor.

IG Asia Pte stratejisti Bernard Aw, "Düşük ya da negatif ülke ve şirket tahvilleri, yatırımcıları ya daha riskli varlıklara ya da altın dahil emtiaya yöneltebilir," dedi ve "Gelecek hafta, Fed toplantısı yaklaşırken doların aşağı yönde kapasiteye sahip olması ile birlikte, altın için oldukça pozitifim" şeklinde görüş bildirdi.

Dolar Tekliyor

Altın bu yıl, düşük faizin yatırımcısına faiz ödemesi yapmayan metalin cazibesini artırmasıyla birlikte yüzde 19 yükselirken, tekleyen doalr ve ekonomik büyümeye ilişkin endişeler, metale yönelik değer koruma talebini artırıyor.

ABD para biriminin 10 önemli para karşısındaki seyrini gösteren Bloomberg Dolar Spot Endeksi düşüşünü üçüncü güne taşıdı ve 5 Mayıs'tan bu yana güniçi en düşük seviyesini gördü. Pazartesi günü, Fed Başkanı Janet Yellen, ABD ekonomisinin iyileşmekte olduğunu söyledi, ancak fiz artırımının zamanlamasına ilişkin bir şey söylemedi.

Singapur'da Societe Generale SA'nın Asya'dan sorumlu emtia araştırma müdürü Mark Keenan, "Altın, güvercin Fed yorumlarından, negatif faizlerden ve yenilenen güvenli liman alımlarından güç kazandı," dedi ve Fed'in toplantısının emtianın görünümünü şekillendirme bakımından önemli olduğunu ve altın ve gümüşün en duyarlı varlıklar arasında yer aldığınıs özlerine ekledi.

Çin piyasaları Perşembe Cuma günü tatil dolayısıyla kapalı.

Spot gümüş yüzde 0.8 yükselerek ons başına 17.1788 dolar ile 18 Mayıs'tan bu yana en yüksek seviyesini gördü. Metal Çarşamba günü yüzde 4 yükseldi. Platin yüzde 0.1 ve palladyum yüzde 0.5 düştü.

(13:15'te güncellendi)