Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) fonları son 2 yılda enflasyonun 4 puan üzerinde getiri sağladı.

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD) açıklamasında, LUDENS Finansal Hizmetler’in hazırladığı Emeklilik Fonları Performans Raporu verilerine yer verildi.

Buna göre, fonlar son 2 yılda enflasyonun 4 puan üzerinde, son 5 yılda ise enflasyon ile hemen hemen aynı oranda kazandırdı.

Açıklamada, emeklilik fonlarının yılın ilk 4 ayındaki getirilerinin yüzde 7,1 seviyesinde gerçekleştiği, aynı dönemde Tüketici Fiyatları Endeksi'nin (TÜFE) yüzde 2,6 arttığı ve fonların ortalama olarak TÜFE’den 4,5 puan daha yüksek kar sağladığı kaydedildi.

Bu dönemde fonların katılımcılarına mevduatın neredeyse iki katı kazanç sağladığı vurgulanan açıklamada, fonların performanslarının alternatif yatırım araçları ile (mevduat faizi ve BIST 100 endeksi) karşılaştırıldığında 2 yıllık ve 12 yıllık dönemde fon getirilerinin mevduat faizinin üzerinde, 5 yılda eşit getiri sağladığı, ayrıca 2 ve 5 yıllık dönemde BIST 100 endeksinin de üzerinde kazandırdığı belirtildi.

Açıklamada, fonların son 2, 5 ve 12 yıllık dönemlerde kendi karşılaştırma ölçütlerinin üzerinde kar elde edildiği, 12 yıllık dönem için ortalama yüzde 301, 5 yıllık dönem için yüzde 47 ve 2 yıllık dönem için de yüzde 20 ağırlıklı net getirileri olduğu aktarıldı.

Son 12 yılda emeklilik fonlarının yüzde 77’sinin karşılaştırma ölçütlerine göre daha yüksek bir performans sergilediğine dikkati çeken açıklamada, şu ifadelere de yer verildi:

"BES son 3 yılda getirilen teşvikler ve düzenlemelerle hızlı bir büyüme sürecine girmiş ve Nisan 2016 itibarıyla bu adımların olumlu sonuçları görülmeye başlanmıştır. Emeklilik fonları portföy büyüklüğünün Gayrisafi Yurtiçi Hasıla'ya (GSYH) oranı 2012 yılında yüzde 1,4'ken, 2015 sonunda yüzde 2,5’e ulaşmıştır. Çalışanların emeklilik dönemlerinde refah düzeylerini artırmayı hedefleyen BES’in, emekli olarak ayrılan kişilerin gelirlerine anlamlı bir katkı sağlaması beklenmektedir."

AA