Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Asya hisse senetleri, küresel hisse senetlerindeki düşüşün ardından, merkez bankalarının politika kararları öncesi ılımlı küresel büyümeye ilişkin endişelerin arttığı bir ortamda, emtia hisse senetlerinin petrol ve bakır ile beraber düşmesinin etkisiyle kaybını ikinci güne taşıdı.

MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0.8 düşerek Tokyo saati ile 09:10'da 130.60 seviyesine indi ve bu haftanın kazancını yüzde 0.6'ya daralttı. Ilımlı küresel büyüme ortamında borçlanma maliyetlerinin bir süre daha düşük kalacağına ilişkin iyimserlik, gelecek iki haftadaki bir sizi olay öncesi azalıyır. Fed ve Japonya Merkez Bankası'nın (BOJ) gelecek haftaki toplantılarının yaklaşması ve ardından İngiltere'de Avrupa Birliği üyeliğinin oylanacağı referandum, piyasalarda sert hareketler yaratma potansiyeli taşıyor.

Auckland'da First NZ Capital Group Ltd. ekonomi ve strateji direktörü Chris Green, "Piyasa Fed'in gelecek haftaki toplantısında harekete geçmesine çok az şans veriyor," dedi ve "Bu durum risk varlıklarına destek verirken, Fed'in faiz artırımındaki erteleme, öte yandan, zayıf ekonomik durumun da bir işareti. ABD ekonomik verilerinin daha da bozulmasu ve İngiltere'nin AB'den olası çıkışı (Brexit) endişe nedeni olacaktır" şeklinde görüş bildirdi.

Küresel hisse senetleri, emtiadaki ralli ile birlikte, Şubat ayında gördüğü düşük seviyelerden yükseldi. Petrol, beklenmedik arz kesitileri ve Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu'nun (OPEC) sınırsız üretim politikasının baskısı altında ABD petrol üretiminde devam eden azalma ile birlikte yüzde 90'ın üzerinde değer kazandı.

Japonya'da Topix Endeksi, Perşembe günkü yüzde 1'lik kaybın ardından yüzde 0.8 daha geriledi. Endeks haftayı yüzde 0.7 kayıpla geçmeye yöneldi. Yen dolar karşısında, Perşembe günü 106.26 seviyesine kadar güçlendikten sonra 10712 seviyesinde seyrediyordu.

Güney Kore'de Kospi Endeksi yüzde 0.3 düştü. Avustralya'da S&P/ASX 200 Endeksi yüzde 1.1 geriledi. Yeni Zelanda'da S&P/NZX 50 Endeksi yüzde 0.1 geri çekildi. Çin ve Tayvan piyasları tatil nedeniyle kapalı.