Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(14:40'ta güncellendi)

Altın, işsizlik haklarında yararlanma başvurularına illişkin verinin ABD işgücü piyasasının yavaşlamasına ilişkin endişeleri azaltmasıyla doların güç kazanması ardından, üç haftanın zirvesine yakın seviyelerde tutundu. Gümüş, exchange traded fonlar (ETF) içerisindeki gümüşün rekor seviyeye yaklaşmasıyla, Nisan'dan bu yana görülen en güçlü haftalık yükselişine yöneldi.

Altın, Londra saatiyle 11:41'de spot piyasada fazla değişmeyerek onz başına 1,269.94 dolardan işlem gördü. Bloomberg verilerine göre değerli metal Perşembe günü onz başına 1,271.80 dolar ile 18 Mayıs'ta beri görülen en yüksek seviyesini gördü. Gümüş yüzde 0.3 yükselerek 17,3365 dolardan alıcı buldu. Gümüş, bu hafta yüzde 5.6 yükseliş kaydetmeye hazırlanıyor.

Dolar, Perşembe günü açıklanan raporun ABD işsizlik başvuruları verisinin geçtiğimiz hafta beklenmedik şekilde düşmesine işaret etmesi ardından bir ayın düşüğünden tırmandı. 3 Haziran'da açıklanan tarım dışı istihdam verisi, yaklaşık altı yılın en düşüğünde gelerek Fed'in yakın bir zamanda faiz artırımına gideceği yönündeki yatırımcı beklentilerinin azalmasında etkili olmuştu.

Federal Açık Piyasa Komitesi iki günlük toplantısını 15 Haziran'da tamamlayacak. Traderlar Haziran ayında gidilecek olası bir faiz artırımına yüzde 0 ihtimal verirken, faiz artırımına yüzde 50 ve üstü ihtimal verilen ilk ay Aralık oluyor.

Londra'da Mitsubishi Corp. değerli metal stratejisti Jonathan Butler, “İstihdam verisi Fed söylemleri anlamında oyunun kurallarını değiştirdi. Altın, gümüş ve ETF, alımlardaki artışla birlikte çok daha cazip hale geldi. Haftaya gerçekleştirilecek açıklamaya çok dikkat edilecek” dedi.

ETFlerde bulunan gümüş miktarı, ardı ardına dokuzuncu günde de yükseldi ve Ekim 2014'teki 20,182 tonluk rekoru kırmaya çok yaklaştılar.

Platin yüzde 0.4 düştü ve paladyum yüzde 1.1 değer kaybetti.

(14:40'ta güncellendi)