Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Japonya 10 yıllık gösterge tahvilin faizi, ABD ve Avrupa tahvillerinin küresel ekonomik görünüme ilişkin artan endişelerin etkisiyle yükselmesi ardından, rekor düşük seviyeye geriledi.

Japonya 10 yıllık tahvilin faizi 3 baz puan düşerek, Tokyo saatiyle 12:36'da eksi yüzde 0.155 seviyesine geriledi. İngiltere 10 yıllık gösterge tahvilin faizi ise, Perşembe günü tüm zamanların en düşük seviyesine geriledi. ABD 10 yıllık hazine tahvilin faizi Asya'daki işlemlerde düşüşünü sürdürerek 1 baz puan düştü ve yüzde 1.68 oldu.

Geçtiğimiz hafat Cuma günü ABD'den gelen tarım dışı istihdam verisinin tahminlerin çok altında kalması ardından Fed'in yakın bir zamanda faiz artırımına gideceği beklentilerinin azalması, küresel tahvillerin yükselişinde etkili oldu. Dünyanın en büyük ekonomisine ve onun kürese etkilerine yönelik endişeler, milyarder yatırımıcı George Soros'un geniş çaplı piyasa hareketlerinin yakın olduğunu belirtmesi ile zirveye ulaştı.

Tokyo'da SMBC Friend Securities Co. baş piyasa ekonomisti Mari Iwashita, “Japonya tahvil faizi, yurtdışı tahvil piyasalarındaki yükselişten destek buluyor. Yatırımcılar, hisse senedi almaktansa tahvil alarak muhtemelen daha rahat hissediyorlar. Soros'un küresel ekonomiye ilişkin ifadeleri de bu algıyı güçlendiriyor olabilir” dedi.

Japonya 10 yıllık hazine tahvilinin vadeli kontratları 152.51 ile rekor seviyeye tırmandı.