Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Fed yetkililerinin gelecek haftaki para politikası toplantısında kötü gelen Mayıs tarım dışı istihdam verisi ve ilk çeyrekteki zayıf büyüme nedeniyle faizleri muhtemelen artırmayacağı öngörülüyor.

14-15 Haziran'daki toplantıda Fed son ekonomik projeksiyonlarını açıklayacak, Başkan Janet Yellen da basın toplantısı düzenleyecek. Faiz artışı beklenmese de FOMC üyelerinin faiz tahminlerinin değişip değişmeyeceği izlenecek.

Nisan ayı toplantısının tutanaklarında istihdam koşullarında devam eden güçlenme ve istikrarlı büyüme vurgusu yapılarak haziranda artış olasılığına dikkat çekilmişti. Ancak Mayıstaki 38 binlik tarım dışı istihdam artışı faiz artış beklentilerini sekteye uğrattı. Başkan Yellen yaptığı bir konuşmada ekonomiye güvendiğini belirterek faiz artışlarının kademeli olmasının uygun olacağını söyledi.

New York'taki  Jefferies LLC'de şef ekonomist olan Ward McCarthy 'Fed'in iletişimine baktığımızda ne olacağını gerçekten bilemiyoruz' dedi.

Merkez Bankaları

İngiltere'nin AB'den ayrılıp ayrılmama referandumundan bir hafta önce İngiltere Merkez Bankası ve Japonya Merkez Bankası'nın da toplantıları gelecek hafta gerçekleşecek. Analistler bu toplantılarda faizlerde bir değişiklik beklemiyor.  

Tarım dışı istihdamın 2010'dan beri en düşük seviyeye gerilemesinin ardından ABD'de açıklanacak perakende satış verisi de tüketicinin durumu ve enflasyon işaretlerini görmek için yakından izlenecek.