Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin hisse senetlerinin MSCI Inc.'in küresel gösterge endekslerine dahil edilmesine ilişkin değerlendirme üçüncü kez de olumsuz sonuçlandı. Böylece, Başkan Xi Jinping'in yuan cinsinden hisselerin profilini güçlendirmek ve yuanı uluslararası bir paraya çevirmeye yönelik çabalarından biri sonuçsuz kaldı.

MSCI Inc. tarafından Salı günü yapılan açıklamaya göre politika yapıcıların A hisseleri piyasasına erişilebilirliğe ilişkin ek iyileştirmeler yapması gerekiyor. Yatırımcıların 1.5 trilyon dolarlık varlık ile gelişen piyasa endeksini takip ettiği kurum, yapılan açıklamaya göre, 2017 yılında Çin hisselerini endekslerine dahil etmeyi tekrar gözden geçirecek.

Çin, MSCI'ın endişelerini gidermek için 2016 yılında Borsadaki işlemlerin durdurulmasını frenlemek ve sınır ötesi sermaye hareketlerinin hareketlerindeki kısıtlamaları esnetmek gibi birçok tedbir almaya çalışmasına karşın reddedildi. Kurumun kararı, hükümetin hisse senedi fiyatlarını yükseltmek için benimsediği başarısız kampayanın geçtiğimiz yıl küresel piyasaları olumsuz etkilemesi ardından uluslararası yatırımcıların 6 trilyon dolarlık piyasaya para yatırmakta isteksiz davrandıklarını işaret ediyor.