Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(23:20'de güncellendi)

İşçi Partisi milletvekili Jo Cox'un öldürülmesinin ardından, İngiltere'deki referandum kampanyalarına getirelen yasağın bugün de devam etmesiyle, emtia ve pound yükseldi. Küresel hisse senetleri dört haftanın düşüğündn sıçrarken, ABD hisseleri ise geriledi.

MSCI Tüm Ülkeler Dünya Endeksi yükselirken, S&P 500 Endeksi hisse senetleri vadeli ve opsiyon kontratlarının vadelerinin dolmasıyla haftalık kaybını genişletti. Sterlin, yapılması planlanan bir kamuoyu yoklamasının ertelenmesiyle birlikte İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden ayrılacağı yönündeki oranların düşüş göstermesiyle, iki ayın düşüğünden sıçradı. ABD petrolü altı günlük düşüşünü durdurdu ve sanayi metalleri ralli yaptı.

Brexit'in yarattığı endişe geçtiğimiz hafta riskli varlıklar üzerindeki talebi azaltırken, küresel hisse senetlerinin değerlerini 2 trilyondan fazla sildi ve dünyanın çeşitli yerlerindeki tahvil faizlerini rekor düşük seviyelere gönderdi. AB'de kalma yanlısı olan İngiltere milletvekili Jo Cox'un ölümünün ardından bugün de referandum kampanyalarına ara verildi. Küresel hisse senetleri, geçtiğimiz günlerdeki anketlerin Brexit yanlılarının önde olması sebebiyle, bir ayı aşkın sürenin en kötü haftasındaki kayıplarının bir kısmını bugün geri aldı.

Singapur'da Royal Bank of Scotland Group Plc. stratejisti Mansoor Mohi-uddin, “Piyasaların sterlin ve gibi riskli paralarda kısa ve tahvil, yen gibi güvenli varlıklarda uzun pozisyon almasıyla birlikte dün, pozisyonlanma çok gerildi. Dün gece İngiltere'den gelen trajik haberler ve Japonya Maliye Bakanı Taro Aso'nun bu sabahki uyarısı euro ve emtia paralarında daha geniş bir sıçramaya öncülük ederek pozisyonların çözülmesine neden oldu” dedi.

- Hisse senetleri

MSCI küresel hisse senetleri endeksi, New York'ta saat 16:00 itibariyle yüzde 0.6 yükselerek, haftalık kaybını yüzde 1.7'ye düşürdü. S&P 500, dün Şubat'tan beri en uzun düşüş serisini durdurduktan sonra, yüzde 0.3 gerieldi. Endeks bu hafta yüzde 1.2 aşağıda seyrederek, Nisan'dan beri en büyük haftalık kaybına yöneldi. 

Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 1.4 yükselerek, üçüncü haftalık kaybını azalttı. 

New Jersey merkezli Ashburton Ltd. yatırım yöneticisi Nick Skiming, "İngiltere'nin AB'den ayrılma olasılığının küresel boyutları olması nedeniyle oylama bitene kadar piyasaların çok fazla ilerleyeceğini zannetmiyorum." dedi ve "Kalma yönündeki oylar hafif bir şekilde önde ancak dünkü sıçramanın ardından, ABD piyasası bekle ve gör moduna geri döndü." diyerek görüş bildirdi.

- Para Birimleri

Pound yüzde 1.1 güçlenerek 1.4355 dolar seviyesine geldi. Bahis şirketlerinin oranlarına bağlı olarak hesaplamalar yapan Oddschecker'a göre, İngiltere'nin AB'den ayrılma olasılığı dün yüzde 44 ile rekor seviyeyi bulmasının ardından, yüzde 36'ya düştü. Bloomberg Dolar Spot Endeksi, yüzde 0.4 geriledi. 

Cambridge Global Payments Döviz stratejisi direktörü Karl Schamotta, "Eğer belirsizlik varsa, bu oy verenleri tipik bir şekilde statükoya doğru yöneltir." dedi ve "Günün sonunda piyasa beklentileri kal yönünde oy çıkcağı yönünde olacaktır." diyerek görüş bildirdi.

Yen, erken işlemlerde yüzde 0.6 düşmesinin ardından hafif değişti. Japonya Maliye Bakanı Taro Aso, Cuma günü basın mensuplarına yaptığı açıklamada tek yönlü, anie spekülatif kur hareketlerinden fazlasıyla endişeli olduğunu belirtti. Japonya parası, maliye bakanının konuşmasından önceki seansta, Japonya Merkez Bankası'nın (BOJ) parasal teşviği artırmaması ardından yüzde 1.7 yükseliş kaydetmişti. Yen Perşembe günü 103.55 seviyesine kadar tırmanarak yaklaşık iki yılın en yüksek seviyesini gördü.

Syndey'de Commonwealth Bank of Australia kıdemli döviz stratejisti Joseph Capurso, “Brexit risklerinin para birimlerinin hareketlerinde yakın vadede önemli bir etken olmasıyla, dolar/yen paritesi gelecek hafta yönünü aşağı çevirebilir. Bu durum, Maliye Bakanı'nın yenin son kazançlarını dizginlemek için müdahale etmesi riskini artırır” dedi.

- Emtia

Batı Teksas petrolü yüzde 3.8 yükselerek varil başına 47.98 dolara ilerledi. Bloomberg televizyonuna konuşan Rusya Petrol Bakanı Alexander Novak, Rusya ve Suudi Arabistan'ın petrol piyasasını etkilemek için işbirliği yapmalarına gerek olmadığını ve düşük petrol fiyatlarının 10 ila 15 yıl boyunca sürebileceğini söyledi.

Altın üçüncü haftalık kazancına yöneldi. Spot altın yüzde 1.5 yükselerek ons başına 1,298 dolar oldu. Altın dün 1,315.71 dolar seviyesien dokunarak Ağustos 2014'ten beri en yüksek seviyesine gelmişti.

(23:20'de güncellendi)