Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Fed'in geçen hafta faizleri değiştirmeme kararının ardından, Brexit endişelerinin yön verdiği piyasalarda gözler Salı günkü Merkez Bankası toplantısına çevrildi. Başkan Murat Çetinkaya önderliğinde toplanacak PPK'nın nasıl bir karar alacağı merak konusu...Uzmanlar Merkez Bankası'nın faiz koridorunun üst bandında indirimin devam edeceğini öngörse de genel kanı; indirim olmaması gerektiği yönünde.

Ünlü &Co Araştırma Yönetimi Direktörü Vedat Mizrahi üst bantta 50 baz puan indirim beklediklerini ve bunun son indirim olacağını düşünmediğini belirtti. Bankadan gelecek aylarda da 25 baz puan daha indirim beklediğini belirten Mizrahi, "Fed'den faiz artışı beklemediğim için Merkez Bankası'nın enflasyon verilerini de baz alarak faiz indireceğini düşünüyorum" yorumunu yaptı.

Turkish Yatırım Araştırma Bölüm Başkanı Baki Atılal Bloomberg HT'deki Yatırım Kulübü'nde bankanın üst bandı 50 baz puan indireceğini, bunun da fiyatlanmış olduğu için piyasalarda sıkıntı yaratmayacağını söyledi.


"FAİZ İNDİRMEMEK DAHA MANTIKLI OLABİLİR"

Akıllı Para programına konuk olan Burgan Bank Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Erten faiz koridorunun üst bandında 50 baz puan indirimin devam edeceğini söyledi. Erten konuya dair "İndirim yapılacağını ancak yapılmaması gerektiğini düşünüyorum..Merkez Bankası üst bantta 50 baz puan indirim yapacaktır" yorumunu yaptı.

Fibabanka İcra Kurulu Üyesi Ömer Gencal da benzer şekilde Merkez Bankası'nın faiz indirmemesinin daha mantıklı olabileceğini söyledi. Gencal, "Merkez Bankası'nın söylemi hep indirim yönünde, enflasyon da indirim yönünde destek sağlıyor ama bundan sonra enflasyonda yukarı trend söz konusu olursa -ki olacaktır- aslında indirmemesi daha mantıklı olabilir. Enflasyonun hedeflenen %5 civarına yakınsaması ve yapılacak reformlarla faizleri indirmek mantıklı olabilir" dedi.

"ENFLASYON İZİN VERİYOR, KUR İZİN VERMİYOR"

Meksa Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Figen Özavcı Gümülcineli enflasyonun faiz indirimine izin verse de kurun izin vermediğini belirterek "Kurun şu an geldiği seviye ve 23 Haziran'daki Brexit referandumu MB'nin biraz daha temkinli durmasını gerektiriyor diye düşünüyorum. Üst bantta genel bir indirim beklentisi var, enflasyon da buna müsaade ediyor ancak ben kur tarafında riskli buluyorum" ifadesini kullandı.



"MB ÜST BANDI % 8.5'LERE KADAR İNDİRME YOLUNDA" 

Piri Reis Üniversitesi İİBF Dekanı Prof. Dr. Erhan Aslanoğlu piyasaları son dönemde etkisi altına alan Brexit riskinin Merkez Bankası'nın 50 baz puanlık indirimini engellemeyeceğini söyledi. Aslanoğlu, "Merkez Bankası üst bandı % 8.5'lere kadar indirmek gibi bir yol içerisinde görünüyor. Brexit olursa belki Temmuz'da indirimleri durdurabilir ama bu ay 50 baz puan indirimi olacağını düşünüyorum" değerlendirmesini yaptı.

ING Bank Trader Masası Grup Müdürü Murat Yardımcı Merkez Bankası'nın bu toplantıyı pas geçeceğini düşünmüyorum muhtemelen 50 baz puan daha indirim görebiliriz. Hatta basitleşmeyle ilgili mesajlar alacağız, bu açıdan önemli bir toplantı olacak" diye konuştu.

ING'nin Londra merkezli Avrupa, Orta Doğu ve Afrika Döviz ve faiz baş stratejisti Petr Krpata müşteri notunda bankanın faiz koridorunun üst bandında 50 baz puan daha indirim yaparak üst bandı % 9'a indirmesini beklediklerini belirtti. Finans Yatırım Yatırım Danışmanlığı Müdürü Serdar Pazı da MB'nin gelecek hafta son kez faiz indirimi yapabileceğini söyledi.

TCMB faiz koridorunun üst bandını oluşturan gecelik marjinal fonlama faizini "geniş faiz koridoruna duyulan ihtiyacın azalması" nedeniyle Mart ayından beri toplam 125 baz puan indirerek % 9.5'e çekti. Politika faizi olan bir haftalık repo faizi yüzde 7.5'te, faiz koridorunun alt bandı olan gecelik borçlanma faizi ise yüzde 7.25 seviyesinde.