Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(23:05'te güncellendi)

Küresel hisse senetleri, İngiliz halkının Perşembe günkü referandumda Avrupa Birliği'nde (AB) kalma eğiliminin arttığına ilişkin işaretlerle birlikte ralli yaparken, sterlin 2008'den bu yana en hızlı artışını gerçekleştirdi. ABD Hazine tahvilleri ve altın, güvenli liman niteliğindeki varlıklara talebin azalması sonucu değer kaybetti.

İngiltere'de yapılan son anketlerin ülkenin birlikte kalmasını isteyenlerin önde olduğunu göstermesinin ardından, S&P 500 Endeksi bir ayın en büyük yükselişini yaparken, Stoxx Europe 600 Endeksi ise Ağustos'tan beri en büyük yükselişini kaydetti ve gelişen piyasa hisse senetleri yükseldi. Sterlin yüzde 2 değer kazandı ve İspanyol tahvilleri yükseldi. Petrol, endüstriyel metallerle ralli yaparken, altın bir ayın en hızlı düşüşünü kaydetti. ABD 10 yıllık hazine tahvilleri sıçradı.

Son haftalarda yatırımcıların beklentileri, Brexit olarak da adlandırılan, İngiltere'nin AB'de kalıp kalmayacağına ilişkin tartışmalarla şekillendi ve Perşembe günü AB destekçisi millletvekili Jo Cox'un ölümünün ardından anketler ayrılma yanlısı desteğin azaldığı gösterdi. Cox cinayetinin ardından düzenlenen kamuoyu anketi "kalma" yanlılarının yüzde 45 ve "ayrılma" yanlılarının ise yüzde 42 oranında olduğunu işaret etti. Geçen haftanın başlarında, bir dizi anket ayrılma yanlıların ağır bastığını gösteriyordu.

Chatham, New Jersey'de Themis Trading LLC hisse senedi traderı Mark Kepner, "Riskli alışlara bir nebze geri dönüyoruz. Bu daha çok geçtiğimiz hafta volatilite endeksinin yüzde 22 yükselmesi ve tahvil alımının yarattığı paniğinden rahatlamak gibi. Çünkü Brexit'te oyların yönü değişiyor." dedi ve "Piyasa Brexit'e hazırlanmaya başlıyordu ve görünen o ki, İngiltere'deki anketler geçtiğimiz haftadan bu yana değişti." diyerek görüş bildirdi.

MSCI Tüm Ülkeler Dünya Endeksi, New York'ta saat 16:00 itibariyle yüzde 1.7 yükselerek, 11 Mart'tan beri en büyük yükselişine yöneldi. MSCI Gelişen Piyasalar Para Birimi Endeksi ise, yüzde 0.8 yükseldi ve emtia ölçütü kazancını ikinci güne taşıdı.

S&P 500 Endeksi yüzde 0.6 yükselerek 25 Mart'tan beri en büyük yükselişini kaydetti. Stoxx Europe 600 Endeksi ise yüzde 3.7'lik sert yükselişle, Cuma günkü yüzde 1.4'lük haftalık kazancını genişletti. Batı Avrupa'daki önemli piyasaların tamamı yükseldi. İngiltere'nin FTSE 100 Endeksi yüzde 3.1 ilerlerken, sterlin yükseldi. 

Sterlin, 31 önemli paranın biri haricinde tamamı karşısında güçlenerek, dolar karşısında 2008 Aralık'tan beri en hızlı yükselişini kaydetti. İsveç kronu, Norveç kronu ve Avustralya doları en az yüzde 1.1 yükseldi.

Altın vadelileri Brexit endişelerinin azalmasıyla yüzde 0.2 düşerek 1,292.10 dolara geriledi. Batı Teksas petrolü, dolardaki düşüşlerin etkisiyle, yüzde 2.9 yükselerek varil başına 49.37 dolara geldi.

(23:05'te güncellendi)